Storstilt feiring av verdensarven

Av: Tania Ripoll, Eva Susanne Drugg / Publisert: 21.08.2015 / Oppdatert: 24.08.2015
Rjukan-Notodden industriarv feires på M/F Storegut
Rjukan - Notodden Industriarv feires på M/F Storegut.
Foto: Tania Ripoll
Åpne

Samlet på dekket av den historiske jernbaneferga M/F Storegut, ved kaia på Mæl i Rjukan, tok forsamlingen på strak arm oppfordringen fra klima- og miljøminister Tine Sundtoft og ropte et rungende tre ganger tre hurra for verdensarvstatusen.

Det var 5. juli i år at Rjukan og Notodden ble skrevet inn på UNESCOS prestisjefylte verdensarvliste, etter 8 års målrettet arbeid. Fredag 21. august feiret gjester og publikum den viktige oppnåelsen.

Celebre gjester

Blant gjestene var blant annet klima- og miljøminister Tine Sundtoft, statssekretær i olje- og energidepartementet Kåre Fostervold, riksantikvar Jørn Holme, konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brantzæg, leder av den norske UNESCO-kommisjonen, Tora Aasland, fylkesordføreren og ordførerne i Tinn, Notodden og Vinje, og fylkesmannen – i tillegg til svært mange av lokalbefolkningen både på Notodden og på Rjukan.  

- Stolt og glad!

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft startet festen i Hydro-parken på Notodden:

-Jeg er stolt og glad for at jeg kan stå her i dag som ansvarlig minister, sa hun, og takket for det hun kalte en formidabel innsats fra Telemark fylkeskommune og fra kommunene. -Den lokale innsatsen er svært viktig, og blir sterkt vektlagt av UNESCO, påpekte hun.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft feirer verdensarven.

Foto: Tania Ripoll
Åpne

- Med dette åpner det seg nye muligheter for ny næring og arbeidsplasser, sa Sundtoft.

- Dere er verdensarven!

- Historien om verdensarven er også historien om folk flest, folkene som jobbet og som bodde her. Det skal dere være stolte av, sa riksantikvar Jørn Holme.

- Det var aldri grunn til å være i tvil - det er dere som er verdensarven! sa han til stor jubel.

Historisk båttur

Videre gikk turen med båt fra Notodden til Mæl for inviterte gjester.

Gratisbusser fraktet passasjerer fra Rjukan og Notodden til og fra Mæl.

På Mæl var det servering av pølser og drikke, underholdning med Aasmund Nordstoga, Trond Ytterbø & Runar Boysen med flere – i tillegg til at både Sam Eyde og Kristian Birkeland var innom.

- I dag feirer vi, i morgen jobber vi!

Det var Verdensarvrådet for Rjukan-Notodden Industriarv som i samarbeid med Riksantikvaren og Norsk Industriarbeidermuseum inviterte til arrangementet.

Verdensarvrådet består blant annet av verdensarvkoordinatorer fra Notodden, Rjukan og Telemark fylkeskommune, ordførere fra Notodden, Tinn og Vinje og fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Verdensarven feires på Storegut.

Foto: Tania Ripoll
Åpne

Leder for verdensarvrådet, fylkesordfører Terje Riis-Johansen, var opptatt av mulighetene som verdensarvstatusen skaper:

-Dette skal skape ny vekst i Telemark. Med dette påtar vi oss et stort ansvar, og en stor jobb.  I dag feirer vi, i morgen er vi i gang: da skal jobben gjøres, da skal vi sørge for at vi får noe ut av verdensarvstatusen! sa han.

Notodden-ordfører Jørn Christensen var også opptatt av veien videre:

- Allerede 3 uker etter at vi fikk verdensarvstatusen kom spørsmålene om hva som gjøres videre. Svaret er mye, sa ordføreren, og nevnte blant annet turistinformasjon på Bok- og Blueshuset, nye velkomstskilt, historiske skilt – og lokale aktører som har spenstige planer på gang.

- Smak på den!

- Vår industriarv er så verdifull at verden synes den skal bli tatt vare på for menneskeheten. Smak på den! sa ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, og lovte full satsing videre fra kommunen.

Også den norske UNESCO-komiteen lovet sin fortsatte støtte:

- Vi i UNESCO skal stå dere bi, og følge med på og støtte opp om det viktige arbeidet dere nå skal gjøre, sa leder i den norske UNESCO-komiteen, Tora Aasland.

Nytt verdensarv-nettsted

Konsernsjef i Norsk Hydro, Svein Richard Brantzæg avsluttet arrangementet med å lansere et splitter nytt nettsted, som har som formål å formidle hva verdensarven er.

- Bli med på vår reise gjennom mer enn 100 års industriarv, og bli kjent med stedene, ideene og menneskene som fikk oss dit, sa han.

Industriarven.no - eget nettsted for verdensarven.
Åpne