Jubel for verdensarv!

Av: Eva Susanne Drugg, Tania Ripoll / Publisert: 05.07.2015 / Oppdatert: 05.07.2015
Jubel for verdensarv i Bonn. Fra venstre: Ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, fylkesordfører i Telemark, Lise Wiik, verdensarvkoordinator på Notodden, Bjørn Frode Moen, ordfører på Notodden, Jørn Christensen.
Hurra! Fra venstre: ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, fylkesordfører i Telemark, Lise Wiik, verdensarvkoordinator på Notodden, Bjørn Frode Moen og ordfører på Notodden, Jørn Christensen.
Foto: Runar Lia
Åpne

Innskrivingen skjedde under UNESCOs verdensarvkomités møte som i år holdes i Bonn i Tyskland.

Lovordene kom tett under behandlingen. "Enestående" og "storslagent" var blant karakteristikkene som kom fra verdensarvkomiteens representanter fra hele verden.

Den industriarven som Rjukan-Notodden representerer fyller et tomrom i verdensarvlisten, ble det sagt av flere av representantene.

Telemark fylkeskommune har siden 2010 arbeidet sammen med Riksantikvaren, Tinn kommune, Notodden kommune og Vinje kommune om nominasjonssøknaden for å få Rjukan og Notodden inn på UNESCOs verdensarvliste.

Vemork var verdens største kraftstasjon da den sto ferdig i 1911.

Foto: Per Berntsen/Riksantikvaren
Åpne

Se flere bilder her

Internasjonalt kvalitetsstempel

─ Dette er en stor dag for Telemark! Det er en ære og et kvalitetsstempel som gir store muligheter for Telemark, sier en glad og stolt fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen.

Han tror verdensarvstatusen vil føre til flere turister og flere arbeidsplasser.

─ Dette gir betydelige ringvirkninger i fylket. Det gjør oss attraktive som reisemål over hele verden og viser at vi får det til i Telemark. Det er et internasjonalt kvalitetsstempel på vår stolte industrihistorie, sier fylkesordføreren.

─ Et langsiktig mål er nådd

─ Dette er fantastisk! Vi har ventet lenge på denne dagen og det kjennes godt å få et slikt positivt resultat. Et langsiktig mål er nådd, sier fylkesrådmann i Telemark, Evy-Anni Evensen.

Fylkesrådmannen tror verdensarvstatusen vil få stor betydning for fylket.

─ Verdensarvstatusen kan bety veldig mye for hele Telemark hvis vi ønsker det - og jobber for det. Det er en stor anerkjennelse og inspirasjon til videre arbeid for Telemark. Vi skal bevise at vi gjør oss fortjent til statusen. Men først skal dette selvsagt feires, avslutter fylkesrådmannen.

Fornøyde ordførere

─ Vi er både stolt, begeistret og rørt!

Ordførerne i Notodden, Tinn og Vinje – Jørn Christensen, Steinar Bergsland og Arne Vinje - takker Telemark fylkeskommune og Riksantikvaren for nært og godt samarbeid.

─ Det er likevel først og fremst det lokale engasjementet og forankringen som var avgjørende for verdensarvstatusen. En status som gir et godt utgangspunkt for økt satsing på stedsutvikling i kommunene, og økt fokus på vår felles vertskapsrolle, forteller ordførerne.

De forteller at de vil arbeide for at statusen bidrar til enda større samhandling i verdensarvstedet Rjukan – Notodden.

─ Men statusen skal også skal gi ringvirkninger i hele Telemark og for vår nye «familie» i Norges verdensarvsteder.

Det var på Notodden og Rjukan at Hydro, som de første i verden, begynte produksjon av kunstgjødsel ved hjelp av Birkeland og Eydes lysbuemetode.

Foto: Riksantikvaren
Åpne

─ Resultat av en formidabel innsats

── Jeg vil gjerne takke alle som har stått på for å få dette i havn. Telemark fylkeskommune og Tinn og Notodden kommuner har gjort en formidabel innsats, med stor støtte fra Vinje kommune. UNESCO legger stor vekt på lokal oppslutning om søknader. Den lokale entusiasmen i Rjukan og Notodden har helt klart vært viktig. Nå kommer verden til Telemark, sier riksantikvar Jørn Holme.

Fredag 21. august blir det folkefest for alle innbyggerne i verdensområdet med statsråd og riksantikvar til stede blant annet på Notodden og Mæl i Tinn kommune. 

Rjukanbanen

Foto: Eystein M. Andersen © Riksantikvaren
Åpne
Rjukan 1909 - industrieventyret begynner.

Foto: Riksantikvaren
Åpne