Klageveileder
Generelt
- Klagen må være skriftlig og underskrevet av deg eller noen du har gitt fullmakt. Sett opp klagen i et formelt brev. Nedenfor finner du eksempler og maler for klagebrev som du kan laste ned.
- Klager fra elever skal alltid sende til skolen. Skolen er ansvarlig for å sende klagen videre til rett mottaker.
- Klagen bør innledes med en kort forklaring på hva det klages på - for eksempel “Elevene i 2 SAA ønsker å klage på temperaturen i klasserommet vårt.”
- Deretter bør klagen inneholde informasjon om hvordan du mener forholdene er - faktainformasjon om hva som skjer eller har skjedd. Vær så konkret som mulig. For eksempel: "mandag, tirsdag og fredag” eller “Temperaturen i klasserommet vårt har fra 1. oktober til 30. november aldri vært over 16 grader. Dette har vi gjort daglige målinger av tre ganger daglig.”
- Klagen bør si noe om hvorfor du mener forholdene er feil - for eksempel: “Temperaturen i klasserommet er for lav til at det er behagelig å være der. Det mener vi er i strid med § 9a-2 i opplæringsloven.”
- Klagen bør si noe om hva du ønsker av tiltak. For eksempel: “Vi ber skolen om å iverksette tiltak for å rette på temperaturforholdene.” Det er bra hvis du kan komme med forslag til løsninger.
- Husk å underskrive klagen.
- De du klager til skal svare innen rimelig tid, normalt innen ca 3 uker.
- Hvis du ikke får medhold i en klage til en offentlig instans (skolen, fylkeskommunen, Fylkesmannen) kan du som regel klage på vedtaket (anke).
- Send gjerne kopi av klagen til elev- og lærlingombudet, da har du gitt ombudet adgang til å ha innsyn og ombudet kan følge med i saken
- Bruk den hjelpen du kan få av elev- og lærlingombudet, Elevorganisasjonen og fagforening/tillitsvalgt.