Restedyret slippes løs i Grenland!

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 28.06.2016 / Oppdatert: 29.06.2016
Restedyret, spesiell buss
Barna fra Frednes barnehage var imponert over biogassbussen.
Foto: Tania Ripoll
Åpne

«Restedyret gjør to ting hele dagen: spiser og promper. Og det den promper, det er det bussen kjører på», fortalte daglig leder i Renovasjon i Grenland, Anne Berit Steinseth de 28 ungene fra Frednes barnehage som var med på Restedyrbussens jomfrutur.

- Kjempegøy, sa barna. Ikke minst var de imponert over rumpa til Restedyr-bussen, der en diger promp slippes, med teksten: «Alle må slippe ut litt gass, men min lukter ingenting».

- Den synes jeg var skikkelig tøff. «Restedyret» spiser matavfallet vårt, som det blir promp av, og det er drivstoffet som bussene går på, fortalte fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer (KrF), som også var med på jomfruturen – komplett med ordførerkjede.

Restedyret i sin helhet

Foto: Tania Ripoll
Åpne

Miljøvennlig drivstoff

- Dette er matavfallet vårt som omskapes til drivstoff, som er veldig miljøvennlig. I stedet for å lage luftforurensning, sparer vi miljøet. Bruker vi mer buss og parkerer bilen, så gjør vi virkelig en innsats for miljøet, sa fylkesvaraordføreren.

Frednes barnehage er miljøfyrtårn-barnehage, og har hatt fokus på mijøbevissthet i dagliglivet i barnehagen. Blant annet har de kompostert matavfallet selv, og sett det bli til jord. Det å reise med buss drevet på matavfall var en ny og spennende opplevelse for barnehagen.

Biogass er 100 prosent fornybart og gir de laveste utslippene av biodrivstoffene som er tilgjengelig på det kommersielle markedet i dag. Biogassen produseres av matavfall og husdyrgjødsel fra Telemark og Vestfold, på den magiske fabrikken på Rygg i Vestfold

- Å se matrestene komme tilbake som drivstoff og erstatte diesel er flott, fortalte Anne Berit Steinseth fra Renovasjon i Grenland.

Fylkesvaraordfører Hans Edvard Askjer og leder for hovedutvalg for samferdsel Knut Duesund ombord på den nye bussen

Foto: Tania Ripoll
Åpne

Bedre reiseopplevelse

De gule bussene er lette å få øye på i trafikken i Grenland, men ellers er den eneste synlige forskjellen fra tradisjonelle busser et litt forhøyet tak, der det ligger seks gassflasker med til sammen 1920 liter komprimert biogass.

For de reisende gir de nye bussene bedre komfort, sikkerhet og økt kapasitet da flere av bussene er lengre og med flere sitteplasser enn i dagens busser.

Landets billigste månedskort

Det er bedre plass for rullestoler og barnevogner, sykler kan festes bak på bussen, sikkerhetsbeltene gir økt trygghet for passasjerene. Fra de nye informasjonsskjermene inne i bussene opplyser en stemme om neste holdeplass.

Det er også mindre innvendig støy i de nye bussene. Når vi i tillegg har landets billigste månedskort for buss og har 10 minutter avgangsfrekvens morgen og ettermiddag, håper vi enda flere oppdager det gode busstilbudet i regionen vår, sa leder for hovedutvalg for samferdsel, Knut Duesund (KrF).

Les mer på Fartes nettsider

Ny gul buss

Foto: Dan Riis
Åpne