Torshammer

Av: Åsne Dolve Meyer / Publisert: 02.01.2013 / Oppdatert: 15.02.2013
Torshammer (Foto: Telemark fylkeskommune).
Torshammer
Foto: Telemark fylkeskommune
Åpne

Torshammere ble brukt som smykker eller amuletter i jernalderen, særlig mot slutten av vikingtida. På denne tida gjorde kristendommen sitt inntog i Norge. Mange hadde også gjennom handel hatt kontakt med kristne andre steder i Europa.

En teori på hvorfor denne typen smykker ble så populære akkurat da, er at i møte med kristendommen, så ble det viktigere for den norrøne befolkningen å vise fram sin religion.

Mange av torshammerne vi kjenner til er funnet i forbindelse med graver. Dette kan bety at de har vært personlige eiendeler som den døde fikk med seg i graven. En annen tolkning er at de er amuletter som ble lagt ned med de døde, for å beskytte vedkommende i etterlivet, eller hindre at han eller hun ble en draugr – gjenganger.

Mjølner var navnet på Tors hammer i norrøn mytologi. Hammeren hadde den egenskapen at den alltid traff det den ble kastet mot, og den vendte alltid tilbake til eieren. Navnet Mjǫlnir betyr «knuser», og er i slekt med ord som male og mjøl på norsk, og mill og miller på engelsk.

Størsteparten av torshammerne som er funnet er laget av jern, men det er også en del i sølv og bronse. De fleste av dem har en eller annen form for oppheng, slik at eieren kunne feste dem til et kjede eller til klærne.

Produksjon

Det er gjort flere arkeologiske funn av støpeformer til torshammere. Noen av disse støpeformene er laget slik at man kan støpe både hammer og kors i samme formen.

Slik kunne smeden lage amuletter og smykker til begge religionene som var rådende på den tida.

Den nye og den gamle tro

Torshammeren som er avbildet i artikkelen har en litt spesiell dekorasjon. Den har innstemplet mønster som er forskjellig på hver side. På den ene siden er det stemplet inn mønster langs hele kanten av gjenstanden, slik at det danner en torshammer. På den andre siden er det stemplet inn en linje på langs og en på tvers, slik at det danner et kors.

Kanskje har eieren tenkt at det var best å sikre seg, slik at Kvitekrist også fikk oppmerksomhet? Folk som handlet med kristne kunne også kanskje ha nytte av å vise fram et kors, for at handelen skulle gå lettere.

Gravfunn?

Bildet i denne artikkelen er av en torshammer som ble innlevert av Jarle Andersen fra Porsgrunn til Telemark fylkeskommune høsten 2012.

Torshammeren ble funnet på et jorde i Porsgrunn med en metalldetektor. Den ble funnet sammen med noen en urnespenne, en sølvmynt, et spinnehjul og en blå glassperle. Like ved funnstedet ble det i sommer innlevert en fallos