Se kryptkirken med nye øyne

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 02.10.2015 / Oppdatert: 02.10.2015
Elever fra 7. klasse på Bratsberg skole på markeringen av nye skilt på Kapitelberget.
Fylkesvaraordfører Lise Wiik stod for den offisielle markeringen av de nye skiltene.
Foto: Telemark fylkeskommune
Åpne

På nordsiden av kirkeruinen på Kapitelberget i Skien har Telemark fylkeskommune satt opp nye informasjonsskilt som forteller mer om områdets unike kultur- og naturhistorie. Her vil du også kunne lese mer om middelalderens steinkirker i Telemark og om Skien middelalderby.

- De nye skiltene har QR-kode med lenke til en digital 3D-modell av kirkeruinene, forteller Lise Loktu som jobber med kulturminner i Telemark fylkeskommune.

Les også:Månedens kulturminne: Kryptkirken på Kapitelberget

Satser på digital formidling

Digital formidling er et satsingsområde for fylkeskommunen, spesielt rettet mot barn og unge.

- Vi er den første fylkeskommunen i landet som bruker denne typen 3D-modell til formidling av kulturminner. Mulighetene for videre utvikling av teknologi og bruksområder er uendelige, her er det bare fantasien som setter grenser, sier Loktu.

Elever fra 7. klasse på Bratsberg skole var med å testet ut den digitale 3D-modellen av kirkeruinene denne uken. De fikk også omvisning for alle interesserte med formidling av områdets historie og geologi. 

Arrangementet var et samarbeid mellom Telemark fylkeskommune, Skien kommune og Gea Norvegica Geopark.

Skiltene har QR-koder med lenke til 3D-modeller av kryptkirken på Kapitelberget.

Foto: Lise Loktu
Åpne

Bakgrunn

Kapitelberget har en helt unik kultur- og naturhistorie. Kirkeruinen på Kapitelberget er ruinen etter en kryptkirke fra middelalderen. Dette er en av kun fire kjente kryptkirker i Norge og er et kulturminne med stor verdi!

Området har også en fantastisk geologi. Kirkeruinene ligger på toppen av et fossilt korallrev som ble dannet for 430 millioner år siden, i den geologiske tidsperioden silur. Da befant kontinentet Baltika, som Norge var en del av, seg 30 grader sør for ekvator.