Fant ukjente helleristninger på Venstøp i Skien

Av: Lise Loktu / Publisert: 11.05.2016 / Oppdatert: 12.05.2016
Gjennom arkeologiske registreringer har arkeologene funnet hittil ukjente helleristninger ved Venstøp i Skien
- Dette er helt fantastisk!, sier prosjektleder og arkeolog Knut Fossdal Eskeland. Å finne helleristninger er ikke hverdagskost, selv for en arkeolog.
Foto: Lise Loktu/Telemark fylkeskommune
Åpne

I forbindelse med reguleringplanarbeid på Venstøp i Skien er arkeologer fra Telemark fylkeskommune ute for å gjøre arkeologiske registreringer.

Området er kjent for mange kulturminner, og arkeologene forventet at det kunne bli en del funn. Fra tidligere var det kjent en gravhaug og to helleristninger i området. Det er like vel stor stas når nye helleristninger dukker opp.

- Helt fantastisk

- Dette er helt fantastisk!, sier prosjektleder og arkeolog Knut Fossdal Eskeland. 

I tillegg til helleristningene har de også funnet hittil ukjente bosetningspor fra jernalderen som stolpehull og kokegroper, samt en ny gravrøys. Og alt innenfor et relativt begrenset område.

- At vi finner så mange kulturminner innen for et lite område forteller mye om hvor viktig dette området har vært i bronse- og jernalderen, forteller Fossdal Eskeland.

Det er arkeolog Anne Margrethe Scheffler som har funnet kulturminnene, som innrømmer at dette er er spesielt, selv for en arkeolog.

- Dette er noe av det morsomste jeg har vært med på. Å finne helleristninger er ikke hverdagskost, kanskje noe opplever en gang i løpet av karrièren. Hvis man er heldig riktignok!

Arkeolog Anne Scheffler

Det er arkeolog Anne Margrethe Scheffler som har funnet kulturminnene, som innrømmer at dette er er spesielt, selv for en arkeolog.


Foto: Lise Loktu/Telemark fylkeskommune
Åpne

Fire nye skipsristninger

Helleristningsfeltene som er funnet er fra bronsealder og består av fire nye skipsristninger og et felt med skålgroper. Skålgroper er små hull som er borret inn i berget. Dette er de vanligste helleristningene vi kjenner til fra bronsealderen, men vi vet ikke helt hva de kan ha betydd for bronsealdermenneskene.

Skipsristningene er lettere for oss å kjenne igjen, og forteller mye om hvordan skipene så ut i bronsealderen.

- Undersøkelsene er enda ikke ferdigstilt, og de neste dagene vil vise om det er flere skjulte skatter i området, sier Scheffler.

Skipsristninger

Helleristningsfeltene som er funnet er fra bronsealder og består av fire nye skipsristninger og et felt med skålgroper.


Foto: Lise Loktu/Telemark fylkeskommune
Åpne