Vil støtte «Kampen om tungtvannet»

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 17.10.2013 / Oppdatert: 17.10.2013
Rjukan sett fra Krossobanen (Foto: Eystein M. Andersen)
Innspillingen starter på Rjukan i januar.
Foto: Eystein M. Andersen
Åpne

Serien på seks episoder har fått navnet «Kampen om tungtvannet». Innspillingen starter allerede etter nyttår, og skal sendes høsten 2014.

I en søknad til fylkeskommunen ber rådmannen og ordføreren i Tinn om 1,2 millioner kroner, i tillegg til 1,5 millioner kroner som allerede er bevilget av Tinn kommune.

Denne uken behandlet politikerne i fylkesutvalget søknaden, og anbefaler Telemark fylkesting å bevilge 1 million kroner til serien. Saken blir endelig behandlet på fylkestinget neste uke.

BBC-forhandlinger

Kommunen har fått forespørsel fra Filmkameratene AS for å produsere TV-serien som har fått tilsagn fra NRK og er i forhandlinger med blant annet BBC.

Fylkesrådmannen har hatt dialog med Tinn kommune knyttet til forespørselen.

- Telemark har en internasjonal posisjon i industrihistorien, tungtvannhistorien og det politiske maktspillet under andre verdenskrig. Historien er viktig for hele verden, ikke bare Telemark, skriver fylkesrådmann Evy-Anni Evensen i sakspapirene.

Mandag ble det kjent at norske, tyske, britiske og danske skuespillere medvirker i NRKs storsatsing. I de norske hovedrollene finner vi blant annet Espen Kloumann Høiner, Dennis Storhøi, Tobias Santelmann, Christian Rubeck og Frank Kjosås.

- Viktig for historien, UNESCO og verdensarvsøknad

Fylkesrådmannen viser til tidligere internasjonalt produserte dokumentarer og filminnspillinger i regionen og historien.

 - En ny og moderne TV-serie vil profilere Telemark på en solid internasjonal arena, sier Evensen.

Hun understreker at innspillingen er viktig på flere plan.

- Den viktig for historien, UNESCO og verdensarvsøknaden, men og for reiselivet og oppmerksomhet på Telemark som region, mener Evensen.