Festival for 2000 barn og unge

Av: Line Ruud Ørslien / Publisert: 12.09.2013 / Oppdatert: 12.03.2014
2000 skolebarn fra Skien får delta på litteraturfestivalen Appelsinia.
Foto: Line Ruud Ørslien
Åpne

Mange spennende forfattere er hentet utenbys fra, og i tillegg kan barna møte forfattere fra regionen, som Gyrid Axe Øvsteng.

Hun har nylig gitt ut boka Førstemamma på Mars i samarbeid med illustratør Per Ragnar Møkleby.  

- Helt fantastisk

Prosjektleder Helle Riis forteller om en vellykket festival så langt.

- Dette er helt fantastisk, og vi har virkelig oppnådd det vi ønsket. Barn tyter ut fra åtte festivalsteder i byen og forteller oppglødd om det de har opplevd, sier Riis.

Hele 2000 barn og unge deltar på festivalen, som tilbyr 40 arrangementer i løpet av dagene den pågår.

Festivalen har vakt interesse hos flere.

- Vi har hatt besøk av bibliotekarer både fra Seljord og Kviteseid, i tillegg til representanter for Vestfold fylkesbibliotek, sier Riis. - De vil ha inspirasjon og se hvordan vi jobber. Vi har også blitt kontaktet av en representant for barneombudet, som ønsket å delta i programmet. Hun skal presentere en helt ny bok om barn, kunst og kultur på et sidearrangement i dag, og det er vi veldig glade for.

Opplesning for barn under Appelsinia Litteraturfestival.

Foto: Line Ruud Ørslien
Åpne

Skrivekonkurranse

Litteraturfestivalen har også tatt initiativ til en skrivekonkurranse for ungdom.

- Gjennom Lille Henrik-prisen er vi ute etter ungdom som har gode og kreative ideer. Dette er ikke nødvendigvis dem som er best til å skrive på skolen, og ideene kan formidles både gjennom drama, film, foto og skrift. Vi har funnet en spennende mottager av årets pris, og kommer til å utvide denne satsingen neste år, forteller Riis.

Ambisjonen er nå at festivalen skal bli et årlig arrangement.

- Skien kommune har i flere år satset sterkt på formidling av kultur til barn og unge, og det ønsker vi å fortsette med. Neste år vil vi tilby mer utenom skoletiden, og rette flere arrangementer mot familier. I tillegg har vi en ambisjon om at festivalen skal bli et bransjetreff for alle som arbeider med barnelitteratur, sier Riis.

Fylkeskommunal støtte

Telemark fylkeskommune har støttet festivalen med kroner 50 000. I tillegg har fylkeskommunens turnéorganisasjon for Den kulturelle skolesekken, Kulturskatten, gitt støtte til festivalen.

Dette foregår ved at barn ved Skiens-skolene får et besøk på litteraturfestivalen som del av Den kulturelle skolesekken. Støtten fra Kulturskatten er på 85 000 kroner.

Det er Skien kommune ved Støpe-Skien, Skien bibliotek og Litteraturhuset som er ansvarlige for Appelsinia.

Navnet Appelsinia er hentet fra Ibsens stykke Byggmester Solness, der byggmesteren lover en liten jente et helt kongerike. Riket skulle hete Appelsinia.