Å påvirkes av Jomfruland

Av: Line Ruud Ørslien / Publisert: 25.10.2012 / Oppdatert: 14.01.2013
Jomfrulandsstipendiat Martine Linge på atelieret
Martine Linge
Foto: Martine Linge
Åpne

Det var billedkunstner Martine Linge fra Oslo som fikk årets Jomfrulandsstipend. Hun har nå vært på øya i en måned, og bruker dagene til å gå turer.

- Når jeg er ute sanker jeg materialer, tar bilder, tegner og plukker rekved. Jeg har med meg sverte, rull og papir rundt, og trykker spor av det jeg finner på papiret. Enda vet jeg ikke hva denne prosessen til slutt fører til, forteller Linge.

Hun hadde en grunntanke hun var opptatt av da hun søkte stipendet, men ser at ideene også tar mange andre retninger underveis. 

Spor i landskapet

- Jeg er opptatt av kontraster mellom det menneskeskapte og det organiske, og undersøker spor i landskapet. Noe har drevet i land, noe er bygget, noe er gjenglemt. Disse sporene etter mennesker vil jeg se i samspill med vegetasjon og geologi, forteller Linge.

- Selv gjenglemt plast kan være vakkert på en måte, alt blir værbitt. Og menneskene har en stadig kamp med å stå imot naturens krefter.

Kunstneren beveger seg fritt rundt på den høststille øya, og oppdager stadig nye ting der ute. Om kveldene er hun i fyrmesterboligen og tegner. Der har hun god plass.

- Med tre rom kan jeg henge opp ting og spre meg utover. Det er ikke alltid like lett å jobbe ute når det blåser.

Se bilder her:

Jomfrulandsstipendet

  • Se større versjon av bildet Uteatelieret
  • Se større versjon av bildet Mitt fyr
  • Se større versjon av bildet Arbeid i uteatelieret
  • Se større versjon av bildet Trykk med drivved
  • Se større versjon av bildet I fyrmesterboligen
  • Se større versjon av bildet I fyrmesterboligen
  • Se større versjon av bildet Saltstein

Påvirket av Jomfruland

Linge forteller at hun opplever det som sterkt å være på Jomfruland over tid.

- Jeg er avkoblet fra hverdagen, ser ikke på klokka, og er mye ute i landskapet. Mennesket påvirkes av alt det opplever, i hvert fall hvis man er åpen for det. Det var jo derfor jeg ønsket meg hit – for å påvirkes av Jomfruland! Men for å trives bør man ikke være mørkredd, og man bør like å være alene, avslutter Linge.

Stipendet er finansiert av Telemark fylkeskommune og Kragerø kommune, og har i år blitt delt ut i 20 år. I tillegg til å motta stipendet skal kunstneren bo på Jomfruland i september og oktober. Det hele ender med utstilling i Kragerø kunstforening neste sommer.