Disse fikk toppidrettsstipend og kunstnerstipend

Av: Hanna K. Hekkelstrand, Eva Susanne Drugg / Publisert: 05.06.2018 / Oppdatert: 06.06.2018
Stipendmottakerne og fylkesordføreren etter stipendutdelingen
Foto: Hanna Hekkelstrand/Telemark fylkeskommune
Åpne

Telemark fylkeskommunes kunstnerstipender gikk til forfatter Stein Versto, billedkunstner Siri Sandersen og folkedanser Bjønn Raftevold Rue. Jonas Abrahamsen, Ida Eikeng, Martin Grøsfjeld, Ida Emilie Herfoss og Aslak Nenseter mottok toppidrettsstipendene.

Ulike idrettsgrener  

Jonas Abrahamsen er 22 år og driver med landeveissykling for Grenland Sykleklubb og sykler for UNO-X Hydrogen Development Team.

19-årige Ida Eikeng driver med mangekamp, korthekk og sprint for Urædd friidrett.

20 år gamle Martin Grøsfjeld driver med para ishockey for Skien kjelkehockeyklubb.

Ida Emilie Herfoss er 22 år og driver med skiskyting for Drangedal IL.

Aslak Nenseter er 22 år og driver med skiskyting for Bø Skiskyttarlag og i Team Mesterbakeren.

Toppidrettsutøverne under utdelingen.

Fem unge og lovende toppidrettsutøvere fikk stipend. 

Støtte til unge lovende idrettsutøvere

Telemark fylkeskommunes deler hvert år ut stipender til unge lovende idrettsutøvere fylket vårt.  Stipendet ble opprettet i 2011, og gis for å støtte opp om utøvernes videre satsing på idretten.

Toppidrettsstipendet deles ut til tre til fem personer hvert år, og størrelsen kan variere fra 20 000 til 50 000 kroner. I år får de fem stipendmottakerne 40 000 kroner hver. Stipendene kan gis til utøvere fra Telemark i alderen 18 til 23 år.

Forfatter Stein Versto

Stein Versto fra Vinje debuterte som forfatter i 1990, og har de siste årene gitt ut bøkene Nidaros og Så nær kan du sjå meg. Han har også samarbeidet mye med Odd Nordstoga, og står bak teksten til blant annet sangene Borga i Ur, Frøken Frantzen og Pilegrim. Versto har også blant annet jobbet som oversetter, og i mange år både vært med på å arrangere Litteraturdagane i Vinje og sittet i Det litterære råd i den norske Forfatterforening.

Versto bor og arbeider i Vinje, og vil bruke stipendet til å fullføre en roman.

Billedkunstner Siri Sandersen

Siri Sandersen fra Porsgrunn er billedkunstner med master i grafikk fra Kunsthøgskolen i Oslo. Sandersen bor og arbeider i Telemark. Hun har stilt ut blant annet på Kunsthall Grenland, Greenlightdistrict og ved Telemark kunstsenter, og vil bruke stipendet til å undersøke spørsmål knyttet til forurensningsproblematikk og muligheten for god dialog mellom natur og mennesker.

Folkedanser Bjønn Raftevold Rue

Bjønn Raftevold Rue fra Flatdal er folkedanser og danser springar, gangar og halling, og har deltatt flere ganger på Landskappleiken. Han er også aktiv som instruktør for barn og unge. Raftevold Rue får stipendet for å kunne utvikle seg som danser og instruktør, og vil blant annet oppsøke dyktige hallingdansere for å lære av dem. Han er også opptatt av å hente fram igjen gamle og glemte elementer fra pardansen innen halling.

Bjønn Raftevold Rue tar et hallingkast

Bjønn Raftevold Rue danser halling til Stein Verstos felespill. Siri Sandersen holder hatten. 

Viktig stipendordning

Sandersen presiserte i sin takketale hvor viktig kunstnerstipendet er for holde et profesjonelt kunstmiljø i fylket. 

Fylkeskommunen deler ut tre kunstnerstipender hvert år. Stipendene, som er på 50 000 kroner hver, kan søkes av kunstnere innen alle kunstarter: musikk, dans, teater, litteratur, fotografi, billedkunst og kunsthåndverk. Det skal kan brukes til kompetanseheving, utstyr eller som arbeidsstipend.

Søkeren må være bosatt i Telemark eller ha nær tilknytning til fylket. I år er samtlige stipendmottakerne bosatt i fylket.