Redd rådyra fra slåmaskinen

Av: Ole Bjørn Bårnes / Publisert: 20.05.2015 / Oppdatert: 20.05.2015
Nærbilde av rådyr
Har du observert drektige hodyr som beiter regelmessig på enga om våren, kan du forvente at de vil kalve i nærheten
Foto: www.colourbox.com
Åpne

Etter rødreven er det slåmaskinknivene som trolig tar livet av flest små rådyr-lam. I enkelte områder kan så mye som 30 – 40 prosent av lammene bli drept i forbindelse med første slåtten, skriver NJFF på sine hjemmesider.

Den første tida etter fødsel legger geita igjen avkomma når den beveger seg rundt på beite. Dette er en god strategi for å unngå at rovdyr spiser avkommet. Strategien er imidlertid svært dårlig mot raske slåmaskinkniver eller forhøstere som systematisk kutter seg gjennom enga i lav høyde. 

Dette kan du gjøre

Og det er ikke mye som kreves. Rådyrgeiter med lam oppholder seg i vår- og sommerperioden på svært begrensa områder. Har du observert drektige hodyr som beiter regelmessig på enga om våren, kan du forvente at de vil kalve i nærheten. 

  • Ved å gjennomføre tiltak som uroer geita før kveldsbeitet dagen før slåtten, og hindre henne i å få beite på enga siste natta før slåtten, øker sjansen for at hun tar med sine lam til kantsoner eller nærliggende skog. 
  • Sett en eller flere staurer i enga med 50-100 m mellomrom og heng opp papirsekker, gamle klesplagg og andre remedier som både beveger seg i vinden, lukter av mennesker og gjerne lager litt lyd. Slike skremsler vil ha redusert effekt over tid, så de må settes opp straks før slåttetidspunktet. 
  • Det er heller ingen ulempe å ta med bikkja i bånd mens du setter ut skremslene, slik at det er lukt av både hund og menneske i enga. 
  • Skremslene bør fjernes straks etter slåtten slik at rådyra ikke vennes til dem. 

NJFF har utarbeidet ny brosjyre med gode tips, som du kan laste ned her: NJFFs nye brosjyre om rådyr og slått.​