Turveier for alle

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 27.05.2013 / Oppdatert: 27.02.2014
Universell turvei i Kviteseid.
Brygga i Kviteseid med kirken i bakgrunnen.
Foto: Roger Jensen
Åpne

Telemark fylkeskommune, Fylkesmannen i Telemark og Statens vegvesen har siden i fjor høst samarbeidet om prosjektet «Sentrumsnære turveier med universell utforming».

Nå er resultatet klart: en eksempelsamling med tips og kart på 48 sider.

- Alle skal komme seg ut

«Alle i Telemark bør ha muligheten til å gå, sykle og trille hjemmefra» er prosjektets visjon.

- Hovedmålet er at alle telemarkinger, uansett alder og funksjonsnivå, skal komme seg ut på tur fra der de bor, sier Anne Karin Andersen fra Folkehelseprogrammet Telemark fylkeskommune.

Hun forteller at heftet skal stimulere kommunene til å tilrettelegge for gode turveier.

- Kommunene kan lære av hverandre, øke kompetanse og gjennomføre helsefremmende tiltak på flere områder i lokalsamfunnet, sier Andersen.

18 turveier

I samlingen finner du en turvei fra hver kommune i Telemark. Alle er beskrevet med blant annet kart, beskrivelse, kvalitet, utfordring og fakta.

Disse turveiene kan du lese mer om:

Dammene (Bamble), Evjudalen (Bø), Motjenn (Drangedal), Moland (Fyresdal), Bjårvatn i Tuddal (Hjartdal), Frydensborg (Kragerø), Kviteseid sentrum nord (Kviteseid), Treungen (Nissedal), Ulefoss sentrum (Nome), Tinneleva (Notodden), Kjølnes (Porsgrunn), Kjærlighetsstien (Sauherad), Seljord sentrum (Seljord), Opdalsvegen og sentrum (Siljan, Lundedalen (Skien),Månastien i Rjukan (Tinn), Bufjordstigen (Tokke) og Edland (Vinje).

Sentrumsnær turvei i Nissedal.

Foto: Roger Jensen
Åpne

God tilgang til kortreist natur

Prosjektet, som varer ut 2015, er i tråd med nasjonale føringer for å skape likestilling og gi økt likeverd. Målet i «regjeringens handlingsprogram for universell utforming og tilgjengelighet 2009-2013» er at alle kommuner skal ha minst ett friluftsområde som er universelt utformet.

I slutten av april la helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre frem «Folkehelsemeldingen: God helse – felles ansvar». Den sier blant annet at kommunene skal legge til rette for at hensynet til befolkningens helse ivaretas.

- Et av de sentrale temaene er god tilgang til kortreist natur og aktivitetsvennlige bo- og nærmiljøer, forteller Anne Karin Andersen.

Eksempelsamlingen er gratis, og du kan hente det på Fylkeshuset og Statens Hus i Skien. Du kan også laste den ned her (ekstern lenke)