Telemark nasjonal pilot – barnehager i Bamble først ut

Av: Lene Sjølie / Publisert: 09.08.2012 / Oppdatert: 02.04.2013
Kursarrangører og foredragsholdere på Fiskesprell videregåendekurs i Langesund mai 2011
Telemark er igjen blitt nasjonal pilot for Fiskesprell. Tema denne gangen er på matlaging i friluft.
Foto: Telemark fylkeskommune/Lene Sjølie
Åpne

Kurset skal tilbys alle kommuner/barnehager i Telemark, men torsdag 19. mai var det styrere og alle ansatte i Solstua, Stokkevannet og Tiriltoppen barnehager i Bamble som var første piloter ut.

Hvorfor fisk og sjømat?

Første del av kursdagen var faglig oppdatering. Cirka halvparten av det barn spiser i løpet av dagen, spises mens barna er i barnehagen. Mattilbudet der er derfor viktig og spesielt gjelder det for de barna som har et dårlig tilbud hjemme. Men hvorfor er det sunt for barn og spise sjømat? Hvordan kan barnehagene møte utfordringer med matallergier og – intoleranse? Og hvordan får vi egentlig barna til å spise fisk? Dyktige foredragsholdere loset deltakerne gjennom disse temaene.

Fiskeburgere, tacolaks og mye annet godt

Barnehagene er mye på tur og har ofte dårlig kjøkkenmuligheter inne. I utedelen av kurset, på Sundbykåsa besøksgård, måtte deltagerne selv trå til og tilberede mat i friluft. Reidun Høines, ernæringskonsulent og forfatter, hadde laget et eget oppskriftshefte med spennende retter med både fisk og grønnsaker. En rekke retter ble tilberedt på bålpanne, stormkjøkken og på bål. Her ble det laget både fiskewok, fiskerisotto, fiskesuppe, tacolaks, fiskeburgere, bacalao, pitabrød m.m. En gruppe bakte til og med et velsmakende kanelbrød i glørne på sitt bål!

Dette var jo ikke så vanskelig!

Deltakerne oppdaget at matlaging i friluft var både lettvint og moro. Smaksprøvene etterpå ga også mer inspirasjon til å ta med sin barnehage ut på tur for å kokkelere. De tre barnehagene som deltok i piloten har også vært så heldige å få egne bålpanner gitt av Fiskesprell sentralt. For dem er det dermed bare å sette i gang med matlaging i det fri.

Fisk rett fra garnet

Kursdeltakere fikk også prøve seg på sløying, filetering og røyking av fisk. Telemark Jeger og Fisk stilte med helt fersk fisk for anledningen – gutta hadde vært ute samme morgen og trukket garn.

Se mer informasjon om Fiskesprell på www.fiskesprell.no