Sprekt eldretreff i Brekkeparken

Av: Bjørn Runar Foss Sodeland / Publisert: 25.05.2015 / Oppdatert: 26.05.2015
Magne Dale, Lillian Gundersen, Mette Dale, Eli Ducros, Margareth Barstad og Per Simon Mustvedt lover høyt aktivitetsnivå i Brekkeparken. (Foto: Bjørn Sodeland)
Magne Dale, Lillian Gundersen, Mette Dale, Eli Ducros, Margareth Barstad og Per Simon Mustvedt lover høyt aktivitetsnivå i Brekkeparken.
Foto: Bjørn Sodeland
Åpne

Onsdag 27. mai inviterer Telemark fylkeskommune, Telemark Røde Kors, Skien Rotary Klubb, Telemark Museum, Pensjonistforbundet i Telemark og Skien-, Porsgrunn-, Siljan- og Bamble kommune for sjette år på rad til aktivitetsdag for godt voksne i Brekkeparken. 

Arrangementet er et resultat av partnerskapsavtalen mellom Telemark fylkeskommune og Røde Kors.

- Vi har alt fått varsel om busslaster med eldre fra Vinje, Drangedal og Notodden. Hele Telemark er representert og er værgudene med oss kan vi få opp mot 500 besøkende, sier Mange Dale i Skien Rotary Klubb, som sammen med kona Mette Dale i Telemark Røde Kors er en av ildsjelene bak det populære treffet i skiensparken.

De siste årene har antall besøkende variert fra mellom 300 til 500 eldre fra 60 år og oppover.

- I fjor fikk vi et skikkelig ekstremvær, men likevel kom 300 deltakere innom parken. I år har vi, for å øke sjansen for godt vær, flyttet arrangementet fra begynnelsen til slutten av mai, sier Magne Dale.

Røde Kors-rebus

av de faste innslagene hvert år er et rebusløp med aktiviteter og spørsmål. Denne gangen er et hett tips fra arrangørene å lese seg litt opp på Røde Kors-historie.

- Røde Kors feirer 150 år i år. Det kommer nok til å prege flere av oppgavene i rebusløpet vårt, sier Magne.

Underveis, blir deltakerne også utfordret til å teste både stryke og balanse, og øvelser som potetløp og kasting på stikka blir mikset med golf og tandemskigang.

- Tandemski er en konstruksjon av planker og tauverk der målet er at tre personer sammen skal flytte seg en bestemt avstand uten å falle. Lagene består av fire personer, og den fjerde blir da ansvarlig for å lede de tre andre gjennom løypa, forteller Margareth Barstad, kulturformidler i Skien kommune og ansvarlig for den originale skikonstruksjonen.

I tillegg til aktiviteter, blir det underholdning fra scenen med Gjermund Eggen og Skienfjordens Trekkspillklubb. Det blir også dans, turnoppvisning og et foredrag med Audun Tron om Norges Røde Kors sin 150 år lange historie.

Frivilligseminar i forkant

Aktivitetsdagen i Brekkeparken er hovedsakelig et dugnadsprosjekt, og i tillegg til arrangørene, er blant annet Grenland sportsfiskere og Skien turlag med på å lage aktiviteter til rebusløpet.

- Dette arrangementet hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten frivillige, og i forbindelse med aktivitetsdagen er mer enn 70 mennesker involvert på frivillig basis. Det har vi i år valgt å sette fokus på med et eget frivilligseminar i forkant, forteller Dale.

Frivilligseminaret er et tilbud til alle ledere og tillitsvalgte i frivillige foreninger og organisasjoner i Telemark. Seminaret blir åpnet av Skiens nye rådmann Ole Magnus Stensrud. Audun Tron, snakker om frivillighetens betydning for samfunnsutviklingen. Anne Karin Andersen i Telemark fylkeskommune og Gunnar Thuve og Berit Langbach fra Porsgrunn kommune forteller om samarbeidet med frivillig sektor i Telemark.