Nye fiskesprell fra Telemark

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 18.12.2012 / Oppdatert: 08.01.2013
Elever spiser laksewrap i kantina på Klosterskogen.
Laksewrap er populært blant elevene på Klosterskogen.
Foto: Jorunn Borge Westhrin
Åpne

Tidligere har Telemark vært pilotfylke for Fiskesprell i både barnehager og barneskoler. 

- Vi blir nå et helhetlig Fiskesprell-fylke. Som det første fylket i landet satser vi på et sunt kosthold med fisk fra barnehage, barneskole/SFO til og med videregående skole og kantina på fylkeshuset, sier Jorunn Borge Westhrin, leder for Helsefremmende skoler i fylkeskommunen.

Prosjektet har stor betydning både helsemessig, og for å gi barn og unge gode vaner og holdninger når det gjelder fisk og sjømat.

- Unge spiser veldig lite fisk og sjømat. Det er viktig å gi de gode smaksopplevelser, vaner og holdninger når det gjelder fisk, slik at de selv setter dette på menyen seinere i livet, sier Borge Westhrin.

600.000 kroner

Prosjektperioden starter i januar, og skal i første omgang vare i seks måneder. Telemark fylkeskommune får 600.000 kroner for arbeidet. Fylkeskommunen har fått oppdraget fra Fiskesprell sentralt, det vil si Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Norges sjømatråd.

I løpet av prosjektperioden skal det utvikles et konsept for at kantinene skal sette sunne og trendy fiskeretter på menyen to eller en gang i uka.

Utvikling av oppskrifter som egner seg i kantiner, kursing av kantinepersonell, råvarestøtte og holdningsarbeid blir viktige elementer. Elever fra medier- og kommunikasjon på Hjalmar Johansen videregående skole skal blant annet lage holdningsmateriell, og elever fra restaurant- og matfag ved samme skole skal lage retter til fokusgruppeintervju.

- Elevene skal synes rettene er så fristende og gode at de velger å kjøpe dem. Å spise fisk er bra for både helse og læring. Fisk er noe av det sunneste du kan spise, forteller Borge Westhrin.

Ni skoler

Ni av tretten videregående skoler i Telemark er med på prosjektet: Skien videregående skole/ avdeling Brekkeby og avdeling Prestejordet, Hjalmar Johansen videregående skole/avdeling Klosterskogen, Skogmo videregående skole, Rjukan videregående skole, Kragerø videregående skole, Vest-Telemark vidaregåande skule, Bamble videregående skole og Søve videregående skole.

Også fylkeshuset i Skien inngår i prosjektet. Her skal kantinen bli Fiskesprellkantine, og sette fisk og sjømat på menyen to ganger i uka.

Kantinene på de videregående skolene i fylket er hovedsakelig privateide, men noen er også eid av fylkeskommunen.

Spiser mer fisk

På Hjalmar Johansen videregående skole, avdeling Klosterskogen, var det nyåpning av kantinen tidligere i høst. Kantinen er sammen med Skien videregående skole, avdeling Brekkeby, med på et prosjekt som het «Sunne kantiner», hvor de følger nasjonale retningslinjer for skolemåltidet.

Darwin Køhler, jobber som kokk Depotet, kantinen på Klosterskogen. Her har de allerede prøvd ut laksewrap og sweet chili laks, som er populært blant elevene.

- Vi har doblet omsetningen etter at vi innførte konseptet «Sunne kantiner», forteller han.