Kom fra Nederland for å lære om Liv og røre

Av: Guro Høydal/Jorunn Borge Westhrin / Publisert: 01.10.2018 / Oppdatert: 01.10.2018
Over 50 nederlendere var på besøk i Telemark for å høre mer om hvordan det arbeides med fysisk aktivitet i fag, sunne og inkluderende måltider og holdningsarbeid i barnehage, SFO og skole.
Kommunalsjef for skole og barnehage i Bamble kommune, Trond Gausnes holder innlegg for nederlenderne.
Foto: Jorunn Borge Westhrin
Åpne

Leder av hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse, Tone Berge Hansen, ønsket varmt velkommen til Telemark. Hun presenterte fylket, våre oppgaver og hvordan det arbeides med folkehelse på regionalt nivå i Telemark fylkeskommune. Prosjektleder for Liv og røre i Telemark, Jorunn Borge Westhrin, presenterte Liv og røre og fortalte om pågående forskning og foreløpige resultater.

Kommunalsjef for skole og barnehage i Bamble kommune, Trond Gausnes, hadde til slutt en gjennomgang av hvordan kommunen har implementert Liv og røre i sine skoler.

Nederlendere fra mange ulike nivå

Goof Buijs fra Schools for health in Europe (SHE), et europeisk nettverk for helsefremmende skoler ledet den nederlandske delegasjonen. Han er også manager for Unesco Chair for Global Health and Education. Gruppen av nederlendere bestod av skolefolk fra kommunalt, regionalt og nasjonalt nivå i Nederland.

Møtte aktive og engasjerte barn i Bamble og Kragerø

For å se prosjektet Liv og røre i praksis ble nederlenderne fordelt mellom Helle skole i Kragerø og Grasmyr barnehage, Stathelle barneskole, Langesund barneskole og Langesund ungdomsskole i Bamble.

Alle komponenter i Liv og røre-modellen ble vist fram. Nederlenderne fikk sett både fysisk aktivitet i fag på ulike trinn, tannpussopplæring i 4. klasse, klasseromsundervisning med skolehelsetjenesten og alle fikk servert et felles måltid med enten barnehagebarn eller elever på SFO. Nederlenderne lot seg også rive med når elevene hadde 5-minuttern, en aktivitet som er et avbrekk fra stillesitting i innetimene.

– Liv og røre er et konkret svar på hvordan elevene skal sikres 1 time fysisk aktivitet daglig og en sunn kost. Jeg blir stolt når andre nasjoner tar turen hit til Telemark for å lære, kommenterte Tone Berge Hansen.

Etter besøket uttalte Goof Buijs: «I’m impressed, there is a red line from the County Council to the municipality and on to the schools. It was not just the story, we saw it in the real life».

Vandring langs kyststien

Det var også lagt inn et sosialt program på ettermiddagen med vandring langs kyststien ut til Tangen fort i Langesund. De var imponerte over den norske naturen, nordmenns gjestfrihet og mange sa at de ønsket å komme tilbake ved en senere anledning.

Ønsker du å lese mer om Liv og røre i Telemark?

Her kan du lese mer om Liv og røre i Telemark. Det er plass til nye kommuner fra høsten 2020. Nødvendig opplæring er gratis.

Ta gjerne kontakt med prosjektleder Jorunn Borge Westhrin på e-post jorunn.borge.westhrin@t-fk.no eller på telefon 920 94 996 for mer informasjon.

Tangen Fort

Foto: Jorunn Borge Westhrin
Åpne