Friluftsliv og kreativ utemat

Av: Lene Sjølie / Publisert: 30.04.2014 / Oppdatert: 30.04.2014
Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt demonstrerer hvordan deltakerne på friluftseminaret for barnehager kan lage supergode fruktpakker på grillen.
Foto: Telemark fylkeskommune/Lene Sjølie
Åpne

Kursdagen var et ledd i arbeidet med å få på plass målene i den nye folkehelsestrategien. Den sier at 90% av barnehagene i Telemark innen utgangen av 2016 skal legge til rette for at:

  • alle barn er i fysisk aktivitet minimum 90 minutter hver dag
  • barnehagene skal følge retningslinjene for mat i barnehagen

Økende inaktivitet et stort problem

- Økende inaktivitet er et stort problem, og det derfor viktig å legge til rette for variert fysisk aktivitet i barnehagehverdagen. Barnehagens innhold bør inspirere til fantasi, skaperglede og livsutfoldelse, sier Jorunn Borge Westhrin, leder for helsefremmende barnehager og skoler i Telemark fylkeskommune. - Også mattilbudet i barnehagen er viktig. Halvparten av det barnet spiser i løpet av en dag spises mens barnet er i barnehagen.

Sammen med Telemark turistforening arrangerte Telemark fylkeskommune tirsdag kurs for over 50 ansatte fra 21 barnehager i Telemark. Tema for dagen var friluftsliv og kreativ matlaging ute. Arrangementet foregikk på og rundt Kollmyr skole i Skien.

- I vår tid er det viktig å stimulere til uteaktivitet, mange barn sitter mer inne nå enn tidligere. Bruk av friluftsliv i barnehagen gir bedre trivsel, bedre fysisk og psykisk helse og bedre sosialt miljø, sier Dag- Øyvind Olsen Djuvik, leder for barn, unge og skole i Telemark Turistforening.

Gode opplevelser og mestring

- Friluftsliv og lek ute i naturen gir barna anledning til å gjøre praktiske erfaringer gjennom bruk av kropp og sanser, sier Ole Bjørn Bårnes, friluftslivrådgiver i fylkeskommunen.

Han forteller at arrangementet gir deltakerne gode og praktiske eksempler som de kan bruke i barnehagen.

Kursdagen startet med inspirerende foredrag av Jan-Kåre Fjeld, SFO leder på 1317 Skøvven – en frilufts-SFO i Fredrikstad, og av Tommy Både Larsen, fysioterapeut og ansvarlig for utviklingsarbeid om kosthold og fysisk aktivitet i barnehagene i Bamble kommune.

Lunsj laget deltakerne selv på bålpanner og grillrister ute i skogen. Det ble både laksewrap og pizza laget på egenlaget ovn. Siste halvdel av kursdagen var det praktiske leksjoner ute.

Sammen med Jan Kåre Fjeld og Tommy Både Larsen var også Grethe Johnsen fra Den norske turistforening med for å vise praktiske eksempler på variert bruk av kropp og natur. Her fikk deltakerne med seg mange gode råd om hvordan de enkelt kan gjennomføre aktiviteter med barna ute i skogen og hvordan bruke naturen som læringsarena.

- Dette gir rom for variert fysisk aktivitet, samhandling, gode opplevelser og mestring i barnehagehverdagen, forteller fylkesidrettskonsulent Marte Aksnes.

Frukt, fisk og pizza (!) på grillen

– Det er en myte at barn ikke liker fisk og grønnsaker. Wraps med laks er en av flere populære og sunne retter som serveres til barna i Falkåsen barnehage. Dette faller i smak blant både barn og voksne, sier Åsil og Marianne fra Falkåsen barnehage i Bamble.

På friluftseminaret ble det stekt 18 pizzaer på grillen. Med grov bunn og vegetarfyll kan også pizza lages i en sunnere variant forteller Jan Kåre Fjeld. Pizza på grillen var en ny erfaring for de fleste og de gikk ned på høykant. Kjempegodt!!!

Opplysningskontoret for frukt og grønt var tilstede og demonstrerte hvordan man enkelt kan lage seg en herlig fruktdessert. De informerte også om sitt flotte gratiskonsept for barnehager – 5-om dagen.

- Vi oppfordrer alle barnehagene i Telemark til å bli en 5 om dagen-barnehage å få gratis inspirasjon og kunnskap om frukt og grønt. Allerede er 92 av 180 barnehager med i Telemark, forteller Toril Gulbrandsen.

– God mat er et viktig element i det å lære barn å kose seg ute. Også tror jeg at når barn er ute på tur så tør de å smake på mat de ellers ikke ville smakt på, avslutter Jorunn Borge Westhrin. Hun håper at rettene som ble laget på kurset vil inspirere barnehageansatte til å diske opp med lignende retter i egen barnehage.

Jan Kåre Fjeld steker pizza i grillovn

Foto: Telemark fylkeskommune/Lene Sjølie
Åpne

Bilde: Jan Kåre Fjeld laget 18 herlige vegetarpizzer på egenlaget grillovn ute i skogen. Foto: Telemark fylkeskommune/Lene Sjølie

Tommy Både Larsen på bjørnejakt
Åpne

Bilde: Tommy Både Larsen tok med deltakerne på bjørnejakt i skogen. Her er det høvdingråd! Foto: Telemark fylkeskommune/Lene Sjølie