Det viktige skolemåltidet

Med over 150 deltakere fra Telemark, Vestfold og Buskerud var det stor interesse for temaet. Blant deltagerne var det mange fra SFO-ledere og kantinedrivere, men også, rektorer, lærere, tannpleiere med flere deltok.
På konferansen ble det presentert ny retningslinje for mat og måltider i skolen. Målet med denne er å både sikre gode rammer for måltidene - nok tid, tilsyn og tilrettelegge for trivsel, matglede og sosialt samvær - og å sikre god ernæringsmessig kvalitet på tilbudet av mat og drikke.
Tiltak, ideer og erfaringer
I løpet av dagen fikk deltakerne mulighet til å velge mellom to sesjoner om små og store tiltak, ideer og erfaringer fra skoler i regionen.
I delen om «Det gode skolemåltidet i barneskoler og SFO» var temaene blant annet det inkluderende skolemåltidet, forteller Jorunn Borge Westrin. Hun jobber med helsefremmende barnehager og skoler i Telemark fylkeskommune. Borge Westhrin er også leder av ressursgruppen for kosthold i Telemark.
- Mat er mer enn næring og det å sitte sammen rundt et bord har stor betydning for trivsel. I tillegg kan skolemåltidet være en god arena for sosial læring, sier hun.
- Spennende dag
I delen om kantinearbeid i ungdomsskole og videregående skole fikk man høre om erfaringer fra Horten, Østfold, Hjalmar Johansen videregående skole i Skien og Vestsiden 1-10 skole i Porsgrunn.
- Dette var en veldig lærerik og nyttig dag, hvor skolene og SFO-ene fikk mange gode og matnyttige tips som de kan anvende i det videre arbeidet med skolemåltidet, konkluderer Jorunn Borge Westrin.
Konferansen var et samarbeid mellom Helsedirektoratet, Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, Telemark fylkeskommune og Fylkesmannen i Telemark.
Les også:Skolemåltidet – mat for barn i skolen
Presentasjoner
(Lastes ned som PDF.)
Plenum
- Velkommen v/ Sven Tore Løkslid, fylkesordfører, Telemark fylkeskommune
- Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet v/ Mari Helene Kårstad, Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet (MHFA)
- Ny nasjonal retningslinje for mat og måltider i skolen v/ Eva Rustad de Brisis, Helsedirektoratet
- Skolemat og læring v/ Mari Helene Kårstad, Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet (MHFA)
- Sunne valg - Elevene har ordet
Parallellsesjon 1: Gode eksempler og erfaringer - Det gode skolemåltidet i barneskoler og SFO
- Det inkluderande skulemåltidet i Vinje v/ Anders Sandvik, assisterande rådmann og tidlegare skulesjef
- Enkelt er godt nok! Slik bruker vi «Liv og røre» for å få på plass retningslinjene i skole og SFO v/ May Britt Vatn Bergstad, prosjektleder Liv og røre i Kragerø, Anette Alstrup, rektor Helle skole
- Enkelt er godt nok! Fiskesprell v/ Kari-Anne Johansen, leder Fiskesprell i Norge
- Matpakke og foreldresamarbeid v/ Linda Jacobsen, leder i HOPP Horten (Helsefremmende Oppvekst i Horten)
Parallellsesjon 2: Gode eksempler og erfaringer - Kantinearbeid i ungdomsskole og videregående skole
Kantinedrift:
- Kantina som ressurs i arbeidet med bedre gjennomføring - erfaringer fra sju år med sunne kantiner v/ Elsie Brenne, ernæringsfysiolog og folkehelserådgiver, Østfold fylkeskommune
- Depotet- et sted å hente energi, konsentrasjon og motivasjon v/ Eli Auråen, rektor, Hjalmar Johansen videregående skole
- Ti år med vellykket kantinedrift v/ Linda Rui, miljøarbeider og Heidi Stamnes, kokk, Vestsiden 1-10 skole, Porsgrunn kommune