Åpner ny skolekafé

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 10.09.2012 / Oppdatert: 08.03.2017
Darwin Køhler er kokk på kantina til Hjalmar Johansen, avd. Klosterskogen
Foto: Eva Susanne Drugg
Åpne

Onsdag 12. september klokken 11.30 blir det offisiell åpning av det nye kantinekjøkkenet. Det gamle var fra 1958.

Rektor Eli B. Auråen gleder seg.

- Nå skinner det i stål og glass, og er åpent og lyst. Vi har alle muligheter til å lage god mat, forteller hun.

Grovt, grønt og sunt

Skolen har fått penger fra TFK Eiendom til å pusse opp.

Fra Folkehelseprogrammet i Telemark har de fått 45.000 kroner og støtte til dampkoker.

- Med pengene fra Folkehelseprogrammet følger det med en betingelse om at det vi tilbyr skal være grovt, grønt og sunt, for å legge grunnlaget for konsentrasjon og læring, sier rektor Auråen.

Under fem prosent sukker

Darwin Køhler er nyansatt kokk med lang erfaring. Han er glad for å begynne å jobbe i et nyoppusset kantinekjøkken som skal sørge for god og sunn mat til rundt 150 elever.

- Dette er veldig bra for miljøet på skolen, for elever og ansatte, sier han.

Køhler forteller at det ikke finnes hverken brus eller sjokolade i kantina.

- Det er under fem prosent sukker i mat og drikke.

På menyen finner du blant annet smoothier, wraps med laks, lasagne med salat, chili con carne og kyllingwok.

- Alt er hjemmelaget, forteller kokken.

- Altfor få spiser frokost

Jorunn Borge Westhrin jobber med folkehelse i Telemark fylkeskommune.

- For å kunne klare å konsentrere seg i skoletimene er det er viktig å spise frokost, og å fylle på med formiddagsmat. I tillegg må det en velger å spise være sunn mat uten for mye sukker og fint mel. Mye grovt og grønt er viktig! Det er dessverre altfor få ungdommer som spiser frokost og formiddagsmat. Guttene er flinkest til å spise disse måltidene, forteller Westhrin.

- Hvor viktig er det å spise riktig når man går på skolen?

- Det er to ting som er viktige her. Det første er å legge et godt grunnlag for konsentrasjon og læring. Det andre er å legge et godt grunnlag for god helse, blant annet ved å etablere gode vaner og holdninger som de tar med seg inn i voksenlivet

Pilotprosjekt

Folkehelseprogrammet har i flere år jobbet for sunne, gode og trendy kantiner på de videregående skolene i fylket. Et tiltak er prosjektet «Sunne kantiner».

Hjalmar Johansen videregående, avdeling Klosterskogen og Skien videregående skole, avdeling Brekkeby er pilotkantiner. Målet med prosjektet er at kantinene legger om til å følge retningslinjene for skolemåltidet.

Ifølge en Bacheloroppgave fra Telemark, hvor både kantinedrivere og elever i de videregående skolene ble intervjuet, ville også elevene ha sunnere kantiner. Elevene ønsket en kantine der det ble solgt mer frukt og grønnsaker, mer varmmat og mindre sjokolade, brus, kaker og is.