50 år med tannhelse

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 17.10.2012 / Oppdatert: 29.05.2013
Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen, fylkestannlege Turid Kristoffersen og fylkesordfører Terje Riis-Johansen under Tannhelsetjenestens 50-års jubileum
Foto: Eva Susanne Drugg
Åpne

- Det har skjedd mye innenfor tannhelsen de siste femti årene. Eldre mennesker vil huske en fortid hvor proteser og tannløshet var en del av hverdagen, Det er ikke så lenge siden at det å trekke tenner var en daglig oppgave for tannlegene, sier fylkestannlege Turid Kristoffersen.

Jubileet feires på Straand Hotel i Vrådal med mer enn 130 deltakere denne uka.

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen, fylkesrådmann Evy-Anni Evensen og leder for hovedutvalget for kultur, Elisabeth A. Nilsen er også med på feiringen. Også ansatte og tidligere ansatte er med på feiringen.

50 år i tannhelsetjenesten

En av dem er Wenche Sannerholt. Hun har jobbet tannhelsesekretær i 50 år. Sin første arbeidsdag i skoletannpleien hadde hun på Skotfoss som 18-åring 26. oktober 1962.

- Det har vært interessant og morsomt. Jeg har likt meg på jobb – det er derfor jeg har vært der så lenge.

Og hun har ingen planer om å gi seg.

- Så lenge helsa holder, vil jeg jobbe, sier hun.

Tore Lervik og Wenche Sannerholt

Overtannlege Tore Lervik overrekker blomster til Wenche Sannerholt.

Folketannrøkta

Den offentlige tannhelsetjenesten ble opprettet i Norge i 1960. To år senere kom den til Telemark, under navnet «Folketannrøkta».

- Innføring av regelmessig fluorskylling i skolen er nok en av de viktigste faktorene til den dramatiske reduksjonen i tannråte, sier fylkestannlege Turid Kristoffersen.

- Samtidig har regelmessig behandlingstilbud og et bredt spekter av aktiviteter også utenfor tannklinikkene gitt stadig bedre tannhelse i hele befolkningen, sier hun.

Fluor revolusjonerte

Fluoren kom til verden på 1960-tallet.

- Det hadde en fantastisk effekt på å redusere tannråte. I dag vet man nesten ikke hva tannverk er. 80 prosent har ikke hull, sier fylkestannlegen, som peker på at utfordringen er å nå de som har mange hull – og få dem til å komme til tannlegen.

Selv om store grupper av barn og ungdom ikke har opplevd å ha hull i tennene, er det ennå noen få som har dårlig tannhelse.

- Det samme ser vi blant eldre, hos rusmisbrukere og fengselspasienter. Målet er å hjelpe de som trenger det mest, og samtidig jobbe for resultatlikhet, ikke bare tilbudslikhet. God tannhelse er viktig for å kunne ernære seg riktig, men også for velvære og sosial aksept.  Dårlige tenner medfører ofte både smerte og sosial isolasjon og tannhelsetjenesten jobber målrettet for at alle skal unngå dette, ung som gammel.

Tannhelsetjenesten 50 år ble feiret på Straand Hotel med 130 deltakere.

130 var samlet for å feire 50-årsjubileet til Tannhelsetjenesten i Telemark.