Telemark i hundre!

Av: Tania Ripoll, Eva Susanne Drugg / Publisert: 05.12.2018 / Oppdatert: 05.12.2018
Fylkesordfører Sven Tore Løkslid på talerstolen, fylkesting i Vrådal
Fylkesordfører Sven Tore Løkslid holdt den aller siste talen til fylkestinget i Telemark fylkeskommune 5. desember.
Foto: Eva Susanne Drugg
Åpne

Fylkesordføreren poengterte at Telemark neste år blir 100 år, siden det var i 1919 at Bratsberg Amt skiftet navn til Telemark fylke.

– Telemark går inn i historiebøkene som en 100-åring, verken mer eller mindre, sa fylkesordføreren, og inviterte fylkestinget med på en virtuell reise rundt i Telemark, for å se både bakover i historien og fremover mot utfordringene og mulighetene som ligger foran oss.

– Som hornmusikk i brystet

Fylkesordførerens tale og reisen rundt i fylket vekket begeistring blant fylkespolitikerne:

– Talen til fylkesordføreren gir oss litt hornmusikk i brystet. Vi har vært enige om de store satsingene. Dette trenger vi å ha med oss i en ny region, vi står så mye sterkere hvis vi kan stå sammen om de store tingene, sa opposisjonsleder Gunn Marit Helgesen.

– Dæven så gode vi ha vært. Dette gir et godt bilde av hva vi har fått til sammen, både nå og de siste hundre åra, sa Charlotte Sætersdal Therkelsen (R).

Politisk samarbeidsklima skal med inn i det nye fylket

Et hovedpoeng for Løkslid, som ble trukket frem av flere av fylkespolitikerne i budsjettdebatten, var hans hyllest til det politiske samarbeidsklimaet som preger fylkespolitikken i Telemark.

– På den siste talen til Telemark fylkesting, har jeg lyst til å si det som for meg er det viktigste å ta vare på videre: det er den politiske måten å jobbe, tenke og navigere på, og fortsatte:

– Vi er uenige. Vi har heftige debatter med engasjement og temperament. Men vi finner sammen i de viktige spørsmålene. Den kvaliteten må vi ta vare på! Vi skal fortsette å ha en respektfull tone overfor hverandre, være mest opptatt av å utvikle fylket og ikke politisk spill. Denne politiske arbeidsmetoden skal gjøre Vestfold og Telemark til ein suksesshistorie.

Vestfold og Telemark fylkeskommune – et vinnerfylke

Fylkesordføreren var opptatt av hva vi skal ta med oss med inn i byggingen av den nye fylkeskommunen når vi i 2020 slår oss sammen med Vestfold:

– Vi skal lene oss på historien, når vi nå skal bygge framtida. Bygd på rike tradisjoner, og med verdensambisjoner! sa han.

– Jobber for tungtvannskjelleren i statsbudsjettet 2020

Fylkesordføreren trakk blant annet fram utgravingen av tungtvannskjelleren på Vemork som et viktig prosjekt for fylkeskommunen dette året.

– Prosjektet er unikt i norsk arkeologi og har fått stor internasjonal oppmerksomhet, sa Løkslid, og viste til både besøk av kronprinsen og stortingskomiteer.

Det er synd at Norsk Industriarbeidermuseum nå har sett seg nødt til å stoppe arbeidet med å bygge et sikrings og museumsbygg over kjelleren, sa han.

– Fylkeskommunen bidrar, men dessverre setter manglende statlige midler en stopper. Det er synd, men vi jobber nå for å komme i posisjon til statsbudsjettet 2020. For dette er ikke bare en fuktig, gammel kjeller i Telemark. Det er krigshistorien vår, norgeshistorien vår og verdensarv!

Kronprinsen besøker Tungtvannskjelleren

Kronprins Haakon besøkte Vemork og Tungtvannskjelleren i februar 2018.


Foto: Hanna Hekkelstrand
Åpne

Telemark best på kultur i landet

Fylkesordføreren påpekte at Telemark for fjerde år på rad topper kulturindeksen i Norge, og viste til både Bluesfestivalen og den kulturelle skolesekken som eksempler på hvorfor fylket gjør det så bra.

– Jeg mener Telemark fylkeskommune og fylkestinget har kultur for kultur, sa han, og siktet til bevilgningene fylkestinget har gitt og skal behandle til bluesfestivalen, til Telemark museum og til Vinje-senteret.

En av Norges mest attraktive videregående skoler

– Et av høstens store høydepunkt var da vi 20. august kunne ønske elever og ansatte velkommen til en av Norges mest attraktive videregående skoler, Skien videregående skole.

Ifølge Løkslid er det flere suksesskriterier som har gjort at skolebyggprosjektet lander med et Telemarksnedslag til 20 i stil:

–  80 faglige utredninger, tillit mellom brukere og leverandør, og svært tett oppfølging fra vår egen administrasjon.

Manet til mobilisering rundt universitetet

I 2018 ble endelig Telemark et universitetsfylke.

– Vi skal være stolte over å ha et universitet, med flere campuser spredt rundt i fylket vårt, sa fylkesordføreren, og oppfordret fylkespolitikerne til å engasjere seg i diskusjonen om mulig nedleggelse av campus’er som har kommet fra Universitetet i Sørøst-Norge.

– Vi skal tiltrekke oss flere studenter. Da skal vi ikke ha usikkerhet rundt campusstruktur.

Universitet er flaggskipet i kompetanse-Telemark. Det må det fortsette å være! sa fylkesordføreren.

Samlet og optimistiske inn i det nye fylket

Og bussturen? Den endte i Vestfold, inn mot fremtiden:

– Fylkesting, vi fyller opp lasterommet på bussen med Telemarks stolte historie. Sammen kjører vi målrettet og optimistiske inn i det nye fylket. Jeg gleder meg til reisen videre inn i den nye framtida!, sa fylkesordfører Sven Tore Løkslid i den aller siste årstalen til fylkestinget i Telemark fylkeskommune.

Kart - fra fylkesordføreres tale 2018

Fylkesordføreren tok med fylkestinget på en reise gjennom Telemark i sin tale. Her er reiseruten.


Foto: Illustrasjon
Åpne