Slik fordeles skoletilbudet fra 2020/2021

Av: Hanna K. Hekkelstrand / Publisert: 06.06.2018 / Oppdatert: 06.06.2018
Elever foran pc-er i klasserom på Hjalmar Johansen vgs i Skien.
Foto: Merete Hegna
Åpne

– Denne saken kommer opp fordi vi skal samle Bamble videregående på Grasmyr og Porsgrunn videregående på Porsgrunn Nord, i tillegg til at departementet har besluttet nye føringer for yrkesfagene, sa Maja Foss Five, som er leder for hovedutvalg for kompetanse.

Den nye fordelingen av utdanningsprogrammene vil gjelde fra 2020/2021.

Opprettholder tilbudet

Det er fem utdanningsprogram som bli påvirket av endringene.

Frisør- blomster- og interiørdesign opprettholdes både ved Porsgrunn videregående skole og  Nome videregående skole som i dag. Rådmannens forslag var å slå dette sammen på Hjalmar Johansen videregående skole, mens opposisjonen foreslo å beholde programmet kun i Nome.

Den nyopprettede linja IKT og medieproduksjon blir lagt til Porsgrunn videregående skole, mens medier og kommunikasjon samles på Hjalmar Johansen videregående skole. I dag tilbys faget også ved Porsgrunn videregående skole.  

Salg, service og reiseliv vil bli tilbudt både ved Bamble videregående skole, Skien videregående skole og Notodden videregående skole. Dette er skoler som tidligere har hatt tilbud om studieløp innen salg og service.

Små justeringer

Påbygg til generell studiekompetanse vil bli videreført på Hjalmar Johansen videregående skole,  Nome videregående skole, Bamble videregående skole og Notodden videregående skole. Det var foreslått å fjerne dette fra Bamble videregående skole, men etter endringsforslag fra posisjonen blir utdanningsprogrammet videreført også her.

– Vi synes det er fint at skolene beholder de tilbudene de har nå som vi skal inn i en større region, og mener derfor det er riktig å holde oss til et minimum av nødvendige justeringer, sier Foss Five.

Fylkestinget besluttet også å ta med et forslag fra Ron Bruinvis i Miljøpartiet De Grønne om å be hovedutvalg for kompetanse å vurdere å etablere et utdanningstilbud på videregående skole-nivå som inneholder fornybar energi.

Mye debatt om Croftholmen

Opposisjonen hadde et alternativt forslag til tilbudsstruktur i nedre Telemark, som blant annet innebar å fortsette restaurant- og matfag på Croftholmen.  

Også i debatten om utfordringsnotatet ble den videre skjebnen til Croftholmen gjenstand for diskusjon. Der kom det felles forslag fra  H, V, Frp og SP om å beholde Croftholmen. Forslaget ble ikke vedtatt, og vedtaket innebærer i praksis at Croftholmen blir nedlagt fra 2021.

– Croftholmen er i ferd med å bli et veldig krevende skolebygg, et bygg jeg gjerne skulle hatt dersom jeg var mangemillionær, men ikke er ikke et bygg som er egnet for å drive skole i, sa Jørund Ruud (Ap).