Håkon Telnes Fjågesund (27) får stipend for husflid og håndverk

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 05.12.2018 / Oppdatert: 05.12.2018
Håkon Telnes Fjågesund mottokTelemark fylkeskommunes stipend for husflid og håndverk på fylkestinget 5. desember 2018
Stipendvinner Håkon Telnes Fjågesund skal bruke stipendet til å fordype seg i det å lage tradisjonelle fyllingsdører.
Foto: Eva Susanne Drugg
Åpne

Telnes Fjågesund kommer fra Seljord. Han mottok stipendet på 60 000 kroner på fylkestinget onsdag kveld.

27-åringen har gått båtbyggerlinja på Fosen folkehøgskole, har en bachelor i arkeologi fra NTNU, og er nå i gang med en bachelorgrad i tradisjonelt bygghåndverk ved NTNU.  Ved siden av arbeider han på fredete og verneverdige hus i Vest-Telemark. Her dokumenterer han arbeidet nøye og haropparbeidet seg stor kompetanse og .

Redder glemte teknikker  

Stipendvinneren skal bruke stipendet til å fordype seg i det å lage tradisjonelle fyllingsdører. Mange av dagens dører framstilles maskinelt, og er standardiserte. Juryen skriver blant annet i sin begrunnelse at “ved å fordype seg i tradisjonelle dører og også produsere sine egne verktøy, vil Telnes Fjågesund ta vare på bortimot glemte teknikker både innenfor snekkerfaget og verktøymaking, og videreføre den snevre kunnskapen man i dag har om dette håndverket.”

Arbeid av Håkon Telnes Fjågesund

Foto: Privat
Åpne

Videre skriver juryen at 28-åringen i sin søknad viser til “hvordan mye av det eldre tradisjonshåndverket vektla kunstneriske innslag, selv om det førte til merarbeid. Flid og sterk trang til å skape noe vakkert lå bak mye av det tradisjonelle bygningshåndverket.”

Telnes Fjågesund ønsker å fortsette innenfor denne tradisjonen, men skal ikke lage kopier av eldre dører. Han ønsker at det estetiske formspråket og framstillingsteknikken skal føre fram til produkter som passer inn i helheten dørene skal være del av.

Juryen har bestått av leder for institutt for tradisjonskunst og folkemusikk ved Universitetet i Sørøst-Norge, Stian Roland, kultur- og næringskonsulent for Norges Husflidslag i Telemark Marthe Haugerud og kunstrådgiver i Telemark fylkeskommune Line Ruud Ørslien.

Utstilling av kunstnerisk produkt

Stipendet for husflid og håndverk deles ut til en tradisjonsbærer og nyskaper innen sitt fagfelt. Mottakeren må være bosatt i Telemark og utøve håndverket sitt her. Man må være registrert som selvstendig næringsdrivende eller ha enkeltmannsforetak for å kunne søke.

Hensikten med stipendet er å stimulere til ny formgivning, et nytt produkt eller videreutvikling av en teknikk innenfor fagfeltet tradisjonskunst.

Rapporteringen skjer i form av utstilling av det kunstneriske uttrykket i nye produkter.

Stipendet utbetales i to andeler: 50 000 kroner ved tildelingen, og 10 000 kroner ved utstillingen av det kunstneriske produktet.

Arbeid av Håkon Telnes Fjågesund

Foto: Privat
Åpne