Tungtvannskjelleren på Vemork er funnet

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 09.10.2017 / Oppdatert: 10.10.2017
Tungtvannskjelleren ble funnet i god stand torsdag 5. oktober 2017.
Foto: Ingelinn Kårvand/Norsk Industriarbeidermuseum
Åpne

Bygget ble sprengt 21. juni 1977. Siden da har man regnet med at kjelleren ble lagt i ruiner med resten av fabrikken. Kjelleren overlevde, og nå graver arkeologene fra team kulturarv i Telemark fylkeskommune den frem igjen til glede for alle. 

Kan ta seg inn i bygningen om en uke

De neste dagene vil i hovedsak gå med til å grave fram sørveggen til Hydrogenfabrikken, og ned til samme nivå som resten av utgravingen er på nå, forteller arkeolog Sindre Arnkværn.

– Så vil vi grave ut de gjenværende bygningsrestene som ligger over den intakte kjelleren. Dette gjør vi for å øke stabiliteten til kjelleren slik at vi om en ukes tid kan ta oss inn i bygningen, sier Arnkværn.

For å komme seg inn må de grave fram den intakte inngangen på østsiden av bygget.

– Kjelleren vil deretter sikres innvendig slik at vi kan få ut rivningsmasser som ligger inne i bygget. Når dette er gjort skal vi dokumentere høykonsentrasjonsrommet med tekst, bilder og 3D-modeller, forteller han.

– Nå forsøker vi å grave frem døra på sørveggen, og hvis den er intakt vil vi forsøke å sikre bygget, og ta oss inn, forteller arkeolog Sindre Arnkværn.

Du kan følge utgravingen direkte her

Initiert av fylkeskommunen

Det er Telemark fylkeskommune som har initiert og vært eier av prosjektet «Jakten på tungtvannskjelleren – Hydrogenfabrikken på Vemork.». I mars overtok Norsk Industriarbeidermuseum stafettpinnen.

Ideen om å synliggjøre Hydrogenfabrikken har vært snakket om på Rjukan i mange år. Blant annet Frithjof Hansen, Øystein Haugan og Bjørn Iversen har ivret for dette.

Du kan følge utgravingen direkte her

74 år siden tungtvannsaksjonen

Det er over 74 år siden, natt til 28. februar, at sabotørene klarte å ta seg inn i kjelleren på Hydrogenfabrikken på Vemork, sprenge apparatur for produksjon av tungtvann, og ødelegge 500 liter med tungtvann som var ferdig for eksport til Tyskland.

Nå planlegges det et nytt museumsbygg som skal reises over restene av fabrikken.

Vemork på Rjukan