Store planer for tungtvannskjelleren

Av: Eva Susanne Drugg, Sigmund Bolme / Publisert: 01.03.2017 / Oppdatert: 01.03.2017
Tegning av nytt museumsbygg på Vemork
Nå skal tungtvannskjelleren avdekkes gjennom en industriarkeologisk utgravning og et nytt, flott museumsbygg skal reises over rester av fabrikken.
Foto: Point AS
Åpne

For 74 år siden, natt til 28. februar, klarte sabotørene å ta seg inn i kjelleren på Hydrogenfabrikken på Vemork, sprenge apparatur for produksjon av tungtvann, og ødelegge 500 liter med tungtvann som var ferdig for eksport til Tyskland.

Hydrogenfabrikken ble revet i 1977 og med det forsvant et bygg som vitnet om en viktig del av norsk krigs- og industrihistorie. Nå skal kjelleren avdekkes gjennom en industriarkeologisk utgravning og et nytt, flott museumsbygg skal reises over rester av fabrikken.

Overleverte prosjektet

Det er Telemark fylkeskommune som har initiert og vært eier av prosjektet “Jakten på tungtvannskjelleren – Hydrogenfabrikken på Vemork.”. Nå overtar Norsk Industriarbeidermuseum stafettpinnen. Det var fylkesordfører Sven Tore Løkslid som fikk æren av å presentere skissene som viser det nye museumsbygget, og som overleverte prosjektet i form av en minnepinne til Norsk Industriarbeidermuseum ved direktør Runar Lia.

- Nå skal restene av tungtvannskjelleren, der tungtvannssabotørene plasserte sprengladningene i 1943, endelig bringes frem i lyset. Den utgravde kjelleren blir en del av et nytt museumsbygg. Et fantastisk bygg som vil bety mye for Norsk Industriarbeidermuseums formidlingsarbeid, sier fylkesordfører Løkslid.

Fylkesordfører Sven Tore Løkslid over leverer prosjektet "Jakten på tungtvannskjelleren" til Runar Lia fra Norsk Industriarbeidermuseum

- Kjempeløft for museet

Runar Lia, direktør på Norsk Industriarbeidermuseum, forteller at de har gledet seg stort til denne dagen, og at han er overbevist om at det nye bygget vil bli et kjempeløft for museet og Rjukan.

- Vi er stolte og ydmyke! Prosjektet som ble igangsatt av Telemark fylkeskommune kan nå resultere i et nytt museumsbygg på Vemork. Vi gleder oss til fortsettelsen, sier Lia.

Rønneberg får ønsket oppfylt

Joachim Rønneberg var bare 23 år da han tok på seg ansvaret for å lede den godt planlagte og dristig gjennomførte aksjonen mot tungtvannsproduksjonen på Vemork, en aksjon som fortsetter å fascinere stadig nye generasjoner.

Etter krigen har Rønneberg vært en aktiv formidler av sine krigsopplevelser. Han har flere ganger uttalt at han skulle ønske at de som besøker Vemork, også skal få oppleve tungtvannskjelleren og Hydrogenfabrikken med egne øyne.

Rønnebergs ønske er årsaken til at fylkeskommunen satte i gang prosjektet.

– Hvis det viser seg at det er mye å hente i restene av denne kjelleren er det glimrende, men det er synd man ikke gjorde dette for lenge, lenge siden, sa Rønneberg i samtale med Runar Lia.

Tegning av nytt museumsbygg på Vemork