Ønsker programmeringsundervisning for telemarkselever

Av: Sigmund Bolme / Publisert: 24.03.2017 / Oppdatert: 27.03.2017
Telemarkselever kan få tilbud om programmeringsfag alt til høsten.
Åpne

Faget skal gi elever i Telemark muligheten til å fordype seg i programmering, og er et helt nytt tilbud i Norge. Nasjonalt skal forsøk i faget startes opp først fra høsten 2018, men Telemark fylkeskommune håper at Bamble, Porsgrunn og Skien skal få dispensasjon til å tilby faget allerede fra høsten av.

Lenge ønsket seg programmering

Leder for hovedutvalg for kompetanse, Maja Foss Five, har lenge ønsket seg flere muligheter for programmeringsinteresserte ungdommer i Telemark.

- Dette er noe vi har tenkt på en stund, og jeg er derfor veldig glad for at hovedutvalget enstemmig gikk inn for å støtte dette meget spennende prøveprosjektet. Hvis vi skal kunne gi elevene våre de beste forutsetninger for fremtidens arbeidsliv er det avgjørende at vi tilbyr programmering som en del av fagkretsen på våre videregående skoler, sier hun.

Motiverte elever og lærere

Ifølge fylkesopplæringssjef i Telemark, Helge Galdal, skorter det heller ikke på interessen blant elever og lærere for det nye faget.

- Vi har rundt tretti elever på de tre skolene som har vist interesse for faget i dag, og jeg tror nok at det blir enda flere når tilbudet er etablert. I tillegg har vi allerede satt opp et team av lærere som skal jobbe med dette, og de er mildt sag begeistret over prosjektet. Jeg har ingen tvil om at det er både kompetanse og vilje i våre videregående skoler til å gi et fantastisk nytt tilbud til elevene, sier Galdal.

Øker kompetansen i Telemark

I den nye læreplanen for faget understrekes det at programmering stadig blir en viktigere del av vår digitale hverdag, og at dette faget skal lære elevene «hvordan programmering er en viktig del i moderne realfag og gi elevene en dypere forståelse av modeller og modellering av naturvitenskapelige fenomener».

- Vi vet at stadig flere jobber vil kreve kjennskap til og kunnskap om programmering. Ifølge IKT Telemark er det også mangelvare på kjennskap til programmering og modellering innenfor realfagene. Da blir det enda viktigere at vi i Telemark ligger i forkant med dette tilbudet, sier Maja Foss Five.

Hovedutvalgslederen tror også at et slikt tilbud vil gi fylket enda bedre tilgang på kvalifisert arbeidskraft og flinke innovatører i fremtiden.

- Vi ønsker å markedsføre Telemark som et fylke hvor det er lett for moderne bedrifter å etablere seg, og stor tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Telemark fylkeskommune er allerede blant de beste i klassen på digitalisering, men skal vi fortsatt henge med i fremtiden trenger vi å trene opp fremtidens innovatører her i fylket. Å gi programmeringsinteresserte elever muligheten til å fordype seg i interessen sin på våre videregående skoler vil bidra til det, mener Foss Five.