Meld deg på Telemarkskvelden

Av: Erik Magnussen / Publisert: 31.10.2017 / Oppdatert: 16.11.2017
Nattevandring til Gaustatoppen
Nattevandring til Gaustatoppen i august. Verdens lengste lyslenke for bærekraftsmålene.
Foto: Aleksander Myklebust/Norad
Åpne

Telemarkskvelden arrangeres av Telemark fylkeskommune og Innovasjon Norge Telemark i samarbeid med NHO Telemark og LO Telemark. Her møtes telemarkinger og venner av fylket i politikk og forvaltning, nærings- og organisasjonsliv.

Arrangementet er gratis, og du melder deg på her

Når og hvor

Når: Mandag 27. november kl. 17:00 – 21:00++ (dørene åpner 16.00)
Hvor: KS Agenda Møtesenter i Oslo (Haakon VIIs gate 9, 0161 Oslo)
Parkering: Under konserthuset
Tog: Nationaltheatret stasjon, oppgang sentrumsutgang/Victoria Terrasse
Servering: Enkel servering ved ankomst, middag kl. 19.15

Dørene åpner kl. 16.00 - mingling og enkel servering

Program fra 17.00-19.00

Konferansier: Einar Håndlykken, Odds Ballklubb

Velkommen til hovedstaden!
Sven Tore Løkslid, fylkesordfører, Telemark fylkeskommune

Fra Telemark til Washington, DC: Den norske CO2-veien
Torund Bryhn, Gassnova
To av tre norske kandidater til det som kan bli Europas første fullskala industrielle CO2-håndteringsprosjekt ligger i Telemark. Ikke småtterier. Med hovedkvarter i Porsgrunn, er det heller ingenting smått med Gassnovas samfunnsoppdrag: Bidra til løsningene som gjør at CO2 kan fanges og lagres, slik at menneskeheten ikke gjør kloden ubeboelig for kommende generasjoner. Et håret mål, men kan Telemark bli verdens første karbonnøytrale industriregion?

Fra jord til grønt «gull»?
Bård Bergfald, REEtec AS
Fensfeltet ved Ulefoss har sannsynligvis Europas største forekomster av metaller fra sjeldne jordartsmetaller. Samtidig starter i 2018 REEtec testingen av en helt ny miljøvennlig teknologi som skal produsere jordartsmetallene hele verden etterspør, og som brukes i alt fra batterier og elmotorer til vindturbiner og smarttelefoner. «Det grønne skiftet» blir helt urealistisk uten god tilgang til disse metallene, sier ekspertene. Prisene er på vei opp og det er bred enighet om at behovet vil øke mer enn tilbudet. Ser vi starten på et nytt industrieventyr med utspring i Telemark?

Musikalsk innslag ved Anne Gravir Klykken, Ottar Kåsa og Mattis Kleppen

Skattejakten: Bildeshow fra tungtvannskjelleren på Vemork
Runar Lia, Norsk Industriarbeidermusem
Midt på vinteren, natt til 28. februar 1943, ble en av de mest kjente sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig gjennomført. I Telemark, på Rjukan. For første gang på 40 år kan vi igjen gå rundt der det skjedde: I tungtvannskjelleren på Vemork. Interessen for krigshistorien er enorm. Har vi gravd frem en verdensattraksjon? Og hvilke ringvirkninger kan det gi for besøks- og reiselivsnæringen i fylket?

Telemark + Nord-Europas grønneste datasenter = Sant?
Ole Johan Lindaas, Statkraft og Erik Olsson, Skien Datasenter Utvikling
Datasentre er verdens raskest voksende kraftkrevende industri, og Telemark kan få Nord-Europas grønneste senter for datalagring. Grunneier og næringslivet sitter i førersetet. Lokale og regionale myndigheter er med på laget. Området i Skien er perfekt, og tilgang på strøm og annen nødvendig infrastruktur god. Så, blir det datasenter? Og ser vi i tilfelle starten på en helt ny industriell tidsalder i Norge, med utspring i Telemark?

Vest-Viken, Vest-Telemark eller VoldemarT?
Paul Olsen, Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Stortingsvalget er over, og regionreformen går sin gang. Fylkene snakker sammen, og departementet jobber med nye oppgaver. Sentralt i dette arbeidet er Paul Olsen, som gir oss siste nytt.

 

Middag i Trakteriet kl. 19.15.