Kvar song ei soge

Av: Tom Marius Lorier Holen / Publisert: 15.06.2016 / Oppdatert: 15.06.2016
Skjermdump fra filmen "Kvar song ei soge".
Foto: Foto:Villa Lofoten film
Åpne

Dette er den høyeste utmerkelse filmproduksjoner i Norge kan få, og ingen film med opptak i Telemark har oppnådd dette før. Regien har Aaslaug Vaa, med aner fra Rauland og Sauherad.

Det har tatt fire år å gjennomføre denne filmproduksjonen med opptak rundt Møsvatn i Vinje kommune. Totale kostnader ligger på tre mill. kroner. Telemark fylkeskommune, Vinje, Tinn og Seljord kommuner har bidratt med tilsammen  630.000,-  

Gjennom århundrer har kveding hatt en plass i Telemark og i norsk kultur.   Kvar song ei soge er en film om mennsker rundt Møsvatn der denne sangtradisjonen forstås og videreføres den dag i dag. Her bor folk høyt til fjells og tett på Hardangervidda.

Gjennom sangen skaper folk rundt Møsvatn meningsfulle fortellinger i sine liv. De danner sammenhenger mellom fortid og framtid, minne og forventning. I uavbrutt samspill brukes sang til å gjenfortelle historien og å skape ny historie. Slik holdes kulturarv levende i hverdag og fest og fra vogge til grav.

Filmen handler om å ta vare på en eldgammel tradisjon, og å videreutvikle den. Varmt og nært, muntert og sorgfullt fortelles det i Kvar song ei soge om det å høre til, reise bort og å lengte hjem. 

Se trailer fra filmen her:

Kvar song ei soge - NORSK TRAILER from Villa Lofoten Film on Vimeo.