Fylkeskommunen hedret i Las Vegas

Av: Cecilie Kult / Publisert: 27.05.2016 / Oppdatert: 27.05.2016
Citrix Synergy Innovation Awards i Las Vegas mai 2016
- Å komme gjennom nåløyet blant mange nominerte ved Citrix Synergy Innovation Awards, og videre til å nå en topp 30 nominasjonsliste, er utrolig stort og ganske unikt for en offentlig etat fra Norge, sier Anders Weston Røine i Telemark fylkeskommune.
Foto: Skjermdump
Åpne

Dette er en årlig konferanse som avholdes hvert år i i USA, av en av verdens ledende applikasjonleverandører.

Det var en av IT-rådgiverne ved fylkeskommunen, Anders Weston Røine, som i fjor utviklet den tekniske løsningen som gjør at elever i videregående skoler kan få tilgang til lovlige oppslagsverk på nett under eksamen.

I praksis innebærer dette at datatrafikken «vaskes» gjennom et system som sjekker all trafikk og avslutter dersom noen forsøker å kommunisere via de nettstedene som er tilgjengelige under eksamen.

- Å komme gjennom nåløyet blant mange nominerte ved Citrix Synergy Innovation Awards, og videre til å nå en topp 30 nominasjonsliste, er utrolig stort og ganske unikt for en offentlig etat fra Norge. Selv om vi ikke nådde helt til finalen ble vi profilert for nær 20 000 brukere,  leverandører og produsenter, i tillegg til å bli streamet live på Citrix egen TV-kanal, er ganske stort, forteller Røine. 

Hindrer juks

Telemark fylkeskommune har siden 1995 brukt teknologi fra Citrix til å leverer systemer til administrativ bruk, innen opptak til skoler, personal, regnskap og andre kontorstøttesystemer. I tillegg leverer fylkeskommunen en egen skolesone for elever og pedagogisk ansatte ved de videregående skolene.

Da det i 2015 ble åpnet for at elever i videregående skoler kunne ta i bruk Internettbaserte oppslagsverk som for eksempel Wikipedia under eksamen, var det opp til den enkelte fylkeskommunene å sørge for at dette ikke ble misbrukt.

- Utfordringen ved at elever kan bruke Internett ved eksamen er at man må kunne tillate enkelte nettsider og sperre andre. I tillegg måtte vi finne en løsning som hindret elevene å kommunisere med andre via diskusjonsgrupper og kommentarfelt på disse nettstedene, sier Anders W. Røine, som fant løsningen med innspill fra blant andre Citrix og Norsk Digitalt Læringssenter.

Skrivebeskyttet Internett

– For å kunne gjøre dette mulig må man benytte neste generasjons sikkerhetsløsninger. Tradisjonelle løsninger for å begrense Internett under eksamen er ikke avanserte nok til å maskinelt se forskjell på når elevene leser eller når de skriver, forklarer Anders videre.

Sammen med en teknisk rådgiver i Citrix Norge kom de frem til at ved å sette opp en tekniske løsninger for å gi elevene en «skrivebeskyttet» tilgang til internett, kunne vi åpne for viktige nettressurser som elevene er vant til å bruke både i og utenfor undervisningen. Uten at det går på bekostning av sikkerhet og de restriksjonene som vi som fylkeskommune er pålagt å gi elevene under eksamen.

Deler data

I 2016 har løsningen blitt ytterligere forbedret og i dag bruker både Oppland fylkeskommune og Toppidrettsgymnaset våre løsninger til sine eksamener.

Oppsett og interesse rundt løsningen er i tillegg delt med alle fylkeskommuner, en rekke kommuner og blant annet Bufetat.