Feiret Telemark med priser og stipender

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 11.02.2016 / Oppdatert: 12.02.2016
Telemark Natur og Ungdom vant Miljøprisen 2015
Øyunn Hasvik, fylkesstyreleder og Yrja Skjærum, fylkesstyremedlem mottok prisen av fylkesordfører Sven Tore Løkslid.
Foto: Kai Hansen
Åpne

Festforestillingen ble arrangert for tredje gang, denne gang i Ælvespeilet i Porsgrunn.

Fylkeskulturpris til Ingebjørg Bratland

Ingebjørg Bratland stakk av med den gjeveste prisen, nemlig Fylkeskulturprisen. Hun kunne selv ikke motta prisen, men hadde spilt inn takketale på video.

- Tusen hjertelig takk. Det er gjevt med en pris, men det er ekstra stort når man får en pris fra sine egne, sier prisvinneren, sa Bratland.

Prisen, som er på 50.000 kroner skal hedre en person eller organisasjon som har gjort en betydelig innsats for fylkets kulturliv. Den ble første gang delt ut i 1977, og har blant annet gått til Guttorm Guttormsen, Halldis Moren Vesaas, Odd Nordstoga, Anders Vangen og Frøydis Grorud.

- Jeg er veldig stolt og takknemmelig for å komme fra Telemark. Hadde ikke jeg kommet fra det stedet jeg kommer fra, og vokst opp i det jordsmånnet jeg har vokst opp i, så hadde jeg ikke vært den jeg er i dag, eller kommet så langt. Kjære Telemark, tusen hjertelig takk, vi sees om ikke lenge.

Ingebjørg Bratland

Foto: Max Emanuelson
Åpne

Miljøpris til Telemark Natur og Ungdom

Folkehelseprisen gikk til Grenland Krets av Norges Speiderforening.Vinneren av prisen gir barn og unge opplæring i friluftsliv og naturkunnskap i et sosialt og inkluderende miljø. Her får de unge med seg varige natur- og friluftsverdier som de tar med seg videre i sitt voksne liv, skriver juryen i sin begrunnelse. Prisen er på 50.000 kroner, og et bilde av den svenske fotokunstneren Ingemar Myrén, «Eplets dans».

Miljøprisen gikk til Telemark Natur og Ungdom. De får prisen for sitt arbeid med å engasjere barn og unge innenfor natur og miljø, og bevisstgjøring rundt klimaspørsmålet. Organisasjonen mottar 100.000 kroner.

Telemark Superski fikk prisen for Årets reiselivsprodukt, Telemark Superski har samlet fylkets skianlegg og utviklet en felles profil og markedsstrategi som har gjort fylket kjent internasjonalt. Prisen er på 50.000 kroner, skal stimulere til produktutvikling innenfor reiselivet i fylket.

Kåret til Årets kulturminnevenn

Skien videregående skole fikk Kreativitet og nyskapingsprisen innen videregående opplæring. Skolen får prisen for sitt samarbeid med ODDs Ballklubb. Elevene ved avdeling for Service og samferdsel ved vinnerskolen driver supporterbutikk for fotballklubben. Skolen får 50.000 kroner.

Edgar Gundersen fikk prisen som Årets kulturminnevenn, for å spre kunnskap og øke bevisstheten om Notoddens kulturarv til egne innbyggere. Prisen, som ble delt ut for tredje gang, er på 50.000 kroner. Målet er å premiere godt arbeid innenfor kulturminnesektoren.

Trafikksikkerhetsprisen gikk til Austbygde Utviklingslag, som i årrekke jobbet aktivt for å bedre trafikksikkerheten i Tinn Austbygd. Prisen er på 50.000 kroner, og er et æresbevis som markerer en spesiell innsats for å bedre trafikksikkerheten i nærmiljøet eller på fylkesbasis.

Stipender

Tre kunstnerstipend på 50.000 kroner hver gikk til komponist Klaus Sandvik, billedkunster Ånond Versto og forfatter Stian Johansen.

Torhild Aavik fikk stipend for håndverk og husflid, som arbeider med firflettingsteknikk. Denne gamle håndverksteknikken står på Norges Husflidslags liste over rødlistede håndverk, og veldig få behersker den i dag. Stipendet utbetales i to andeler: 50.000 kroner ved tildelingen, og 10.000 kroner ved utstillingen av det kunstneriske produktet.

Fem unge utøvere mottok toppidrettsstipend på 40.000 kroner hver. De fem er: Iselin Maria Moen Solheim - bryting, Salavat Khatuev - boksing, Aslak Nenseter - skiskyting, Snorre Holtan Løken - friidrett og Jonas Abrahamsen – landeveissykling.

Kunstnerstipend 2015

Foto: Kai Hansen
Åpne

Høy kvalitet på lokal underholdning

Konferansier for kvelden var Geddy Aniksdal fra Grenland Friteater. Sammen med Lars Vik viste hun et utdrag fra fra Reisen til Venezia, en sorgmunter komedie, en hyllest til fantasien og den livslange kjærligheten.

På scenen stod blant annet pianisten og jazzmusikeren Bugge Wesseltoft, solist Nina Gromstad, folkemusiker Anne Hytta og sangeren Marjit Vinjerui.

Også Sugar & Cinnemon, Elly, Porsgrunn kulturskole og Pors Junior Pride Cheerios opptrådte.  Scheen Jazzorkester var husband.