Til Røros for å lære

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 26.02.2015 / Oppdatert: 02.03.2015
Foto av Røros
I 2012 vant Røros den internasjonale prisen «Tourism for Tomorrow», en av reiselivsbransjens mest prestisjefulle
Foto: Geir Arne Breivik/Flickr
Åpne

Denne uken reiser en stor telemarksdelegasjon til Røros for å lære hvordan de har gjort nytte av verdensarvstatusen for å klare dette.

Det er fylkeskommunens hovedutvalg for kultur og for næring som sammen har invitert til studieturen. Og invitasjonen har blitt tatt godt i mot: 50 sentrale telemarkinger, inkludert politikere, næringsliv og reiseliv fra fylket reiser til bergstaden, to hele dager til ende.

Lære av hverandre

I 1980 ble Verdensarven «Røros Bergstad» oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv; gruvedrift og byjordbruk har formet en helt spesiell fjellby, et menneskeskapt underverk med enestående kulturell verdi.

I 2010 ble verdensarvstatusen utvidet til å gjelde Circumferensen, områdene rundt byen.

- Røros brukte 30 år på å fullt ut utnytte mulighetene som ligger i verdensarvstatusen. Vi skal stå på deres skuldre, og bruke tre måneder!, spøker leder av kulturutvalget, Elisabeth Nilsen.

Variert program

På programmet står møter med blant annet Destinasjon Røros, Ramkjellarn mikrobryggerig, Røros kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Rørosmat skal fortelle om tradisjonsmat som en del av et samlet verdensarvprodukt, mens Røros Næringshage skal fortelle om næringsutvikling i lys av verdensarven.

Delegasjonen får også dra på Rørosmuseet og være med på en byvandring i flotte Røros.

Ordfører i Tinn Steinar Bergsland, ordfører i Notodden Jørn Christensen leder for hovedutvalg for kultur Elisabeth Nilsen, leder for hovedutvalg for næringsliv Tom Egil Flata, utviklingssjef i Telemark fylkeskommune Thor Kamfjord, fylkeskultursjef Geir Berge Nordtveit, og representanter fra Visit Telemark, Visit Rjukan, Visit Grenland, Dyrskun, Hjartdalbanken, Asvo Kongsberg, er noen av deltakerne.

Får svar i sommer

Til sommeren får vi svar på om den unike historien om den andre industrielle revolusjon i Telemark kommer inn på UNESCOs verdensarvliste.

- Kommer Rjukan og Notodden på UNESCOs verdensarvliste kan det bety store ringvirkninger for arbeidsplasser og turisme hvis Telemark vil, sier utviklingssjef i Telemark fylkeskommune, Thor Kamfjord.

Fra 2010 arbeidet Telemark fylkeskommune med Riksantikvaren, Tinn, Notodden og Vinje kommuner med en nominasjonssøknad for å få Rjukan og Notodden på lista.

Søknaden ble ferdigstilt i 2013, og overlevert til UNESCO i januar 2014.