Ny verdensarvkoordinator for Rjukan-Notodden Industriarv er ansatt

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 09.10.2015 / Oppdatert: 09.10.2015
Alexander Ytteborg er ny verdensarvkoordinator i Telemark fylkeskommune
- Det er et privilegium å få jobbe med noe man er lidenskapelig opptatt av. Dette er en veldig spennende jobb, sier Alexander Ytteborg.
Foto: Riksantikvaren/Privat
Åpne

43-åringen kommer fra jobben som rådmann i Nore og Uvdal kommune. Han har tidligere jobbet med kulturminnevern som seksjonsleder hos Riksantikvaren, der han blant annet hadde ansvaret for Norges verdensarvsteder. Han har også arbeidet som leder ved Hallingdal Museum og i Riksarkivet.

Ytteborg kjenner Rjukan-Notodden industriarv bedre enn de fleste. I sju år var han leder for «Verdensarv Rjukan-Notodden» hos Riksantikvaren, og jobbet med prosjektet fra starten i 2007 til søknaden ble levert i januar 2014.

- Dette blir som å komme hjem, og jeg gleder meg til å jobbe med «gamle kolleger» i Telemark. Det er et privilegium å få jobbe med noe man er lidenskapelig opptatt av. Dette er en veldig spennende jobb, sier Ytteborg.

Bredt samarbeid

Han ser fram til å ta fatt på oppgavene som verdensarvkoordinator.

- Min rolle er å styrke miljøet for alle som har med verdensarv å gjøre, og være kontaktpunkt for verdensarvområdet. Jeg vil ha kontakt med blant annet kultur- og næringsliv, de ulike eiere av berørte kulturminner, alle nivåer i forvaltningssystemet, UNESCO i Paris og ikke minst de sju andre verdensarvstedene i Norge. Vi vil ha fokus på en god forvaltning, og jobbe videre for at verdensarvstatusen opprettholdes, forteller Ytteborg.

- Topp kompetanse

Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen er svært glad for at verdensarvkoordinatoren snart er på plass.

- Vi er veldig fornøyde med at Alexander Ytteborg takket ja til denne stillingen. Han har både solid kompetanse og den beste arbeidserfaring en kan ha med seg inn her. Kunnskap om og kjennskap til viktige og nødvendige nettverk er svært viktig for å kunne fremme nettopp det arbeidet vi nå skal gjøre for å videreutvikle verdensarvstatusen her i Telemark, sier Evensen.

Også konstituert verdensarvkoordinator Eystein M. Andersen er svært fornøyd:

-  Vi har fått den beste kandidaten i Norge til denne jobben, sier han.

- Utnytte statusen til det beste for Telemark

Rjukan-Notodden Industriarv kom inn på UNESCOs verdensarvliste i sommer og ble dermed Norges åttende verdensarvsted.

Verdensarvkoordinatoren skal bidra til å ivareta og formidle verdiene som er innskrevet.

- Han skal arbeide for å utnytte statusen til det beste for Telemark, forteller fylkesrådmannen.