Konkurrerer om gjev pris

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 28.04.2015 / Oppdatert: 28.04.2015
 Foran fra venstre: Anna Torp, Markus Beylegaard, Jonas Lier Ramberg, Jonas Hafredal Otnes, Mathias Bohlin, Benjamin Møklegård og foran Monika Langerød Lønnebakke, banksjef i Sparebank Sør.
Best i Norge? Nordisk Kalesje UB representerer Telemark i den nasjonale finalen. Foran fra venstre: Anna Torp, Markus Beylegaard, Jonas Lier Ramberg, Jonas Hafredal Otnes, Mathias Bohlin, Benjamin Møklegård og foran Monika Langerød Lønnebakke, banksjef i Sparebank Sør. Foto: UE Telemark.
Foto: UE Telemark
Åpne

Uten tidligere etablerererfaring startet seks elever fra Kragerø videregående skole i høst ungdomsbedriften Nordisk Kalesje UB. Elevene har utviklet en vannresistent kalesje for elektriske rullestoler. Onsdag reiser de til Lillestrøm for å representere Telemark på NM for Ungdomsbedrifter.

Sikter høyt

– Vi i Nordisk Kalesje er veldig klare for å konkurrere om den gjeveste prisen i denne konkurransen, nemlig Norges Beste Ungdomsbedrift! Vi har jobbet utallige timer overtid for å nå dette. Vi ser et reellt behov for vårt produkt som også er helt nyskapende. Vi skaper minner, deltakelse og verdighet for rullestolbrukere. Dette gir oss ekstra motivasjon for arbeidet vi gjør. Sees på NM! sier Markus Beylegaard, daglig leder i bedriften.

NM for Ungdomsbedrifter arrangeres på Lillestrøm 29. til 30. april. 158 ungdomsbedrifter fra hele landet konkurrerer i 16 ulike kategorier, men det er kun èn bedrift fra hvert fylke som deltar i konkurransen om den gjeveste prisen og billett til EM i Berlin i sommer. Etter å ha blitt kåret til Beste Ungdomsbedrift i Telemark, er Nordisk Kalesje UB fylkets representant i konkurransen Norges beste Ungdomsbedrift 2015

Se Ungt Entreprenørskaps offisielle NM-side for program og informasjon om konkurransene.

Entreprenørskap må læres

453 elever i videregående skoler i Telemark har drevet Ungdomsbedrift dette skoleåret. Elevene starter, driver og avvikler sine egne bedrifter med lærer som veileder og en mentor fra næringslivet.

– Vi har lett for å tenke at entreprenører «bare er sånn». Det stemmer ikke! Entreprenørskap er ikke medfødt. Det kan og må læres. Gjennom Ungdomsbedriftene får elevene erfare at de kan oppnå resultater de i utgangspunktet ikke trodde de kunne. De tilegner seg kompetanse, de opplever mestringsglede, og erfaringen åpner mange nye muligheter for dem, sier Ann-Iren Haugen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Telemark.

Ønsker mer samhandling

Entreprenørskapssatsingen i Telemark er et samarbeid mellom mange aktører. Telemark fylkeskommune, Sparebanken Sør, NHO og Etablererkontoret i Grenland er blant bidragsyterne til Ungt Entreprenørskap i fylket.

– Entreprenørskap i utdanning er et samspill mellom mange aktører. Lærere, skoleledelsen, leverandører, produsenter og mentor har lagt til rette og hjulpet elevene på veien. Kompetansen de har fått, kunne de ikke lese seg til i en bok. Vi trenger mer samhandling mellom skolen og næringslivet, sier Tone Allum, styreleder i Ungt Entreprenørskap Telemark.

Vinneren av hederstittelen Norges beste Ungdomsbedrift 2015 representerer Norge på EM i Berlin i sommer.