Konkurrerer om å bli beste Ungdomsbedrift

/ Publisert: 09.03.2015 / Oppdatert: 23.03.2015
arc UB fra Hjalmar Johansen videregående skole ble kåret til Telemarks beste Ungdomsbedrift og representerte fylket på NM for Ungdomsbedrift 2014. Foto: Ungt Entreprenørskap.
arc UB fra Hjalmar Johansen videregående skole ble kåret til Telemarks beste Ungdomsbedrift og representerte fylket på NM for Ungdomsbedrift 2014
Foto: Ungt Entreprenørskap
Åpne

I disse dager legger elevene siste hånd på verket før de skal vise fram ungdomsbedriftene sine for dommere og publikum. Det kommer til å syde av liv når 190 ungdomsbedrifter og 960 unge gründere fra Telemark, Buskerud og Vestfold inntar Skien Fritidspark, onsdag 11. mars. 

– Vi kan knapt vente! Fylkesmessa er høydepunktet i året. Elevene har lagt ned mye arbeid, og de viser fram bedriftene med så stor entusiasme og stolthet at man må bli imponert. Vi gleder oss til å se hva årets ungdomsbedrifter har fått til, sier Ann-Iren Haugen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Telemark.
 
Juryer bestående av kompetente folk fra lokalt arbeids- og næringsliv skal velge tre ungdomsbedrifter som skal representere Telemark på NM for Ungdomsbedrifter i slutten av april. På Norges Varemesse på Lillestrøm vil elevene konkurrere mot de beste fra hele landet.

Ønsker flere ungdomsbedrifter

453 elever i videregående skoler i Telemark driver Ungdomsbedrift dette skoleåret. Selv om Ungt Entreprenørskap hadde 5000 elev- og studentaktiviteter i fylker i 2014, ønsker Haugen et enda større engasjement:

– Ungdomsbedrift er ofte en skjellsettende erfaring for elevene – og det programmet som gir størst læringseffekt. Skal vi lykkes med å skape unge med skaperlyst er det avgjørende at vi får til systematisk entreprenørskapsarbeid også i grunnskolen. Det betinger at kommuner som skole-eiere engasjerer seg ytterligere. Igjennom en slik progresjonstenkning kan sluttproduktet for et slikt entreprenørskapsarbeid på sikt gi økt verdiskaping i Telemark.

Telemark fylkeskommune inviterer i disse dager til Forum for Entreprenørskap. Dette, sammen med flere forankringstiltak, vil gi resultat sier Haugen, som er strålende fornøyd med tidenes mest hårete entreprenørskapsstrategi vedtatt av fylkeskommunen i september. Hun håper fylkesmessen vil inspirere både lærere og skoleledelse til økt satsing på entreprenørskapsaktiviteter, også i grunnskolen.

Samarbeid mellom skole og næringsliv

Tone Allum er styreleder i Ungt Entreprenørskap Telemark og daglig leder for Etablererkontoret Grenland.

– Det er dagens elever som skal skape framtidens verdier og arbeidsplasser. Vi må utdanne ungdom til å se muligheter, ha tro på egen mestring og ha holdninger, kunnskap og ferdigheter til å gjøre noe med dem. Det gjør vi med Ungdomsbedrift, sier Allum, som også trekker fram samarbeid med arbeids- og næringsliv som viktig.

– Samfunnet endres så raskt at skolen alene ikke kan gi barn og unge den kompetansen de trenger uten å ha et tett og gjensidig samarbeid med lokalt næringsliv og andre miljøer i lokalsamfunnet, sier Allum.
 
Ungt Entreprenørskap Telemark tilbyr entreprenørskapsprogrammer i hele utdanningsløpet, fra barneskolen til høyere utdanning.

Vinneren av hederstittelen Norges beste Ungdomsbedrift 2015 skal representere Norge i europamesterskapet i Berlin i juli.