Bommene kommer høsten 2016

Av: Elin Fykerud Johannesen / Publisert: 18.11.2015 / Oppdatert: 18.11.2015
Salgsansvarlig i Q-free ASA, Silje Førestrand, og prosjektleder for Bypakke Grenland i Statens vegvesen, Hildegunn Sørbø, skriver under på kontrakten.
Salgsansvarlig i Q-free ASA, Silje Førestrand, og prosjektleder for Bypakke Grenland i Statens vegvesen, Hildegunn Sørbø, skrev under på kontrakten mandag 16. november.
Foto: Elin Fykerud Johannesen
Åpne

Q-free ASA leverte det beste tilbudet på 27 millioner kroner eks/mva. I tillegg til de teknologiske løsningen inneholder også prisen drift og vedlikehold. Bygging av bomstasjonene starter opp i løpet av mars/april 2016, mens selve innkrevingen vil starte opp i perioden september/november samme år.

I juni i år ble Bypakke Grenland fase 1 vedtatt i Stortinget og i de ulike kommunestyrene, samt fylkesting. Totalt skal det investeres 2,67 milliarder kroner gjennom Bypakke Grenland. Dette skal finansieres med offentlige midler og bompenger.

Det er beregnet at fase 1 av bypakka vil være finansiert i løpet av om lag ti år.

Helautomatisk innkreving

Det skal etableres 13 innkrevingspunkter i Grenland. Det blir bare innkreving i en retning. Innkrevingspunktene vil være helautomatiske, som betyr at du ikke trenger å stoppe eller ha penger for hånden.

Det anbefales at folk skaffer seg autoPASS brikke. Dette er mest gunstig for bilistene med tanke på rabattordninger, og det gir lavere driftskostnader.

Se kart over hvor de 13 bomstasjonene plasseres 

Hva må du betale?

Den ordinære taksten vil være på 15 kroner utenom rushtid for lette kjøretøy, og 30 kroner for tunge kjøretøy. I rushtiden vil prisen være på 21 kroner for lette kjøretøy og 42 kroner for tunge kjøretøy. Rushtiden er definert som kl. 07.00-09.00 og 15.00 til 17.00 mandag til fredag.

Rabattordningen med autoPASS brikke i bilen gir 10 prosent rabatt. Det betales kun for én bompassering per time og man betaler maksimum for 60 passeringer per måned. Med personbil får man med brikke en maksimal månedlig kostnad på 1134 kr.

Vil du vite mer om bompengeinnkrevingen? Les mer her.