Anbefaler verdensarven til Rjukan og Notodden

Av: Tom Marius Lorier Holen / Publisert: 16.05.2015 / Oppdatert: 16.05.2015
Rørgata til Vemork gamle kraftverk.
Foto: Per Berntsen
Åpne

─ Dette er en stort. Får vi verdensarven til Telemark så vil det ha betydelige ringvirkninger. En ting er at dette vil gjøre Notodden, Rjukan og Telemark synlig som et reisemål over hele verden. Det viser også at vi får det til i Telemark, vi bruker historien for å bli attraktive for fremtiden. Budskapet er velg Telemark, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen

Historien er fortsatt aktuell

UNESCOs rådgiver, ICOMOS, som besøkte Telemark i fjor høst, anbefaler at Rjukan-Notodden industriarv settes på verdensarvlisten og UNESCOs sekretariat følger den innstillingen. Trolig blir Rjukan og Notodden en del av verdensarven allerede til sommeren. Dette er også en internasjonal faglig anerkjennelse av arbeidet med søknaden som Telemark fylkeskommune har bidratt til.

─ Det er veldig gledelig at UNESCOs innstilling til vedtak er at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. Nominasjonen er en stor inspirasjon for vernearbeidet. Nå blir det spennende å følge med på det endelige vedtaket i Bonn, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.         

Endelig behandling av søknaden i juli

Verdensarvkomiteen holder sitt møte i Bonn fra den 28.juni til den 8.juli.  Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren har mottatt UNESCOs innstilling til vedtak hvor det anbefales at Rjukan og Notodden blir skrevet inn på verdensarvlisten.

­­─ Dette er en gledens dag for hele Telemark. Det å være modig er en av Telemark fylkeskommune sine verdier. Dette er et eksempel på at også vi i Telemark skal våge å sette oss ambisiøse mål, jobbe hardt og nå dem. Jeg håper at også andre blir inspirert av dette og tør å prøve, sier fylkesrådmann Evy-Anni Evensen.

Industriarven

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen gleder seg til å dele industrieventyret i Telemark med resten av verden, men minner også om at mye arbeid fortsatt gjenstår.

─ Er det noe vi fra Telemark er stolte av så er det vår industrihistorie. Den er tuftet på hardt arbeid. Vi må jobbe like hardt nå med å forvalte den statusen vi har blitt tildelt. Verdensarven gir oss et godt utgangspunkt, men jobben er ikke ferdig ennå, det er nå det begynner hvis verdensarven skal være en suksess, sier Riis-Johansen.

Søknaden fikk veldig positiv omtale

Norsk Hydro hadde på Rjukan og Notodden si pionervirksomhetv innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Den internasjonale ekspertorganisasjonen International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) har gjort en grundig vurdering av nominasjonen til Rjukan og Notodden. Det er deres vurdering danner grunnlaget for innstillingen til vedtak. De hadde en veldig positiv omtale av Rjukan og Notodden.