Verdensarvsøknaden på vei til Unesco

Av: Magnus Drabløs / Publisert: 28.01.2014 / Oppdatert: 28.02.2014
Verdensarvsøknaden signeres av riksantikvar Jørn Holme og statsråd Tine Sundgot i Klima- og miljødepartementet. Bak ordførerne Jørn Christensen i Notodden og Steinar Bergsland i Tinn.
Foto: Magnus Drabløs
Åpne

En søknad det blir gøy å levere fra seg, sa Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft da hun tirsdag mottok søknaden fra Tinn og Notodden kommune. Søknaden som alle håper skal gi verdensarvstatus for industrieventyret på Rjukan, sendes nå videre til Unesco i Paris.

Klima- og miljøvernministeren har latt seg imponere av arbeidet som er nedlagt av Tinn og Notodden kommune. Sammen med Riksantikvar Jørn Holme mottok og underskrev hun søknaden på sitt kontor tirsdag.

- Det et som er spennende er at den er så omfattende, at man får se hele industrihistorien utfolde seg. Dette er en søknad det blir gøy å levere fra seg, uttalte ministeren.

Ti års jobb

Tinn kommune har jobbet med søknaden i over ti år, og dokumentet med alle vedlegg teller over 700 sider. Ifølge ordfører i Tinn, Steinar Bergsland, har søknaden godt fotfeste blant lokalbefolkningen.

- Det er verdensarv overalt i Rjukan, helt ned i barnehagene, sa ordføreren, som fikk støtte fra sin kollega i Notodden, Jørn Christensen. Vi er tre kommuner som samarbeider. Dette er en stor dag.

Søknaden omfatter hele kraftsproduksjonslinjen, nesten hele Rjukan med både bolig- og industriområder, transportnettet med ferger og toglinjer mellom Rjukan, Tinnoset og Notodden og vannveien mellom Rjukan og Notodden. Også de hydrorelaterte bolig- og fabrikkområdene og kraftstasjonene Tinfoss I og II på Notodden er med.

Riksantikvar Jørn Holme tror søknaden skal stå sterkt.

- Da vi var på besøk på kommunestyremøte hos dere i Tinn var det som å være på et vekkelsesmøte, sa Riksantikvaren med et glimt i øyet.

Tett samarbeid

Søknaden skal overleveres Unesco før fristen 31. januar. Deretter venter en inspeksjon fra komiteen til høsten, før en endelig avgjørelse tas i 2015.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft mener arbeidet kommunene, fylkeskommunen og regjeringen har lagt i søknaden er et eksempel til etterfølgelse.

- Dette er et stjerneeksempel på sentralt samarbeid med lokale krefter. Et tett samarbeid mellom lokalt, regionalt og nasjonalt, sa Sundgot.

Nå gjenstår det bare å imponere Unesco under deres inspeksjon til høsten og vente på et positivt svar i 2015. Riksantikvar Jørn Holme mener at det ikke skal stå på selve søknaden.

- Jeg føler vi har gjort det vi kan gjøre. Nå er det dessverre slik at den vestlige verden er overrepresentert på verdensarvlisten fra før. Men jeg er veldig glad for at det ikke er et slott eller noe lignende vi skal få inn på lista. Gjør du en faglig god jobb, er det ingen grunn til bekymring.