-Nesten like viktig som gode veier

Av: Tom Marius Lorier Holen / Publisert: 15.05.2014 / Oppdatert: 15.05.2014
Mann i skogen med laptop
Foto: Hjartdal kommune
Åpne

Muligheten kommer gjennom den nye støtteordningen til nasjonal bredbåndsutbygging. Ordningen skal bidra til at alle norske husstander får et godt bredbåndstilbud.

Viktig for næringsutvikling

Fylkesordfører Terje Riis- Johansen understreker hvor viktig bredbånd er som grunnlag for næringsutvikling i fylket.

-Skal vi få folk til å bosette seg i Telemark, og næringslivet til å både etablere seg og utvikle seg, er bredbånd snart like viktig som gode veier. Vi har ikke en sjanse uten gode bredbåndsdekning. Jeg tror at et Telemark med pulserende bedrifter og unge mennesker det krever rett og slett bredbånd, sier han.

At bredbånd er viktig for næringsutvikling ute i distriktene har flere undersøkelser vist. En rapport fra IKT-Norge viser at bedre bredbåndsdekning vil ha positive effekter på flere områder. Bant annet er det viktig for fraflytting og verdiskapning. God bredbåndsdekning er avgjørende for små bedrifter og gründere i etableringsfasen. Det gir også befolkningen i distriktene tilgang til mange av de samme tjenesten som de som bor i sentrale strøk. For eksempel vil den siste store filmen, eller bankfilialen bare være et klikk unna.

Håper på mange gode søknader

Kommunene i Telemark bør gripe muligheten som nå er der mener fylkesordføreren.

-Nå ligger det 160 millioner kroner på bordet. Da bør vi i Telemark se vår mulighet til at nettopp vi får den råeste infrastrukturen av fylkene på bredbånd, og at vi blir attraktive med et godt bredbånd. Det betyr at vi må levere mange gode søknader, sånn at så mange som mulige prosjekter kommer til Telemark, sier Terje Riis-Johansen.

Viktig for samarbeidet med Google

Før påske inngikk Telemark fylkeskommune et samarbeid med Google. For at dette samarbeidet skal ha full effekt over hele fylket er god nettkapasitet en forutsetning. Prosjektet ledes av Hugo Pedersen i Telemark Online.

-Bedrifter som kan benytte digitale medier korrekt har en vekstrate som er 4 ganger større enn de som ikke har dette i fokus. Dersom næringslivet omkring i distriktene Telemark har lav eller ingen tilgang til bredbånd, hvordan skal de klare å skaffe seg den synligheten de behøver? Å være på nett via bredbånd er en forutsetning både i dag, men også fremover da markedet etter hvert krever at en er synlig, sier Pedersen.

Hvem kan søke?

Kommuner og fylkeskommuner som kan søke på tilskuddsordningen. Ordningen forvaltes av Post- og Teletilsynet sammen med fylkeskommunene.  Søknadene blir først vurdert av fylkeskommunen før Post- og Teletilsynet tar den endelige avgjørelsen. Søknadsfristen er 6. juni. Regjeringens ønsker å sikre tilgang til høyhastighetsbredbånd i hele landet, med mål om hastighet på 100 Mbps