Miljøfyrtårn i Telemark

Av: Nina Ytreeide / Publisert: 28.03.2014 / Oppdatert: 28.03.2014
Nome vgs., avd. Søve, utenfor ved skilt
Søve videregående skole
Foto: Eva Susanne Drugg
Åpne

- Alle våre virksomheter skal sertifiseres som miljøfyrtårn har fylkestinget bestemt. Målet når vi i år, sier prosjektleder for miljøfyrtårn i Telemark fylkeskommune Birger Falch-Pedersen.

Denne uken har Porsgrunn videregående blitt sertifisert miljøfyrtårn. En uke tidligere ble Lunde- og Søve videregående skole sertifisert. Hjalmar Johansen- og Skogmo videregående skole ble sertifisert i 2013.

Skolene jobber med konkrete miljøtiltak, blant annet med avfallssortering og energisparing. Målet er å redusere totalbelastningen ved å forbruke mindre.

Å være miljøfyrtårn innebærer å arbeide med miljøtiltak i hverdagen.

Hovedkontormodellen

- Vi jobber nå for å sertifisere Bø videregående og Bø videregående avdeling Seljord. Deretter står Notodden og Rjukan for tur. Så begynner vi med tannklinikken i Skien, sier Falch-Pedersen.

- Telemark er landets første fylkeskommune som sertifiseres etter hovedkontormodellen. Virksomhetene våre har mye til felles, blant annet HMS, innkjøp og økonomi, dette rapporteres derfor kun en gang, legger Falch-Pedersen til.

Miljøregnskap

Sertifiserte virksomheter fyller årlig ut en miljørapport som gir en oversikt over deres forbruk og dokumenterer forbedringer. Rapporten sammenligner med rapporter fra tidligere år, og tilsvarende virksomheter. Dette bevisstgjør eget forbruk og effektene av tiltakene.

Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for å dokumentere miljøinnsats og vise samfunnsansvar – et ansvar utover lover og regler. I Telemark var det 109 sertifiserte virksomheter 28. januar 2014.