«Liker ikke fisk»

Av: Pål Horsle / Publisert: 25.01.2014 / Oppdatert: 28.02.2014
Laksewraps
Foto: Trine Tollefsen, media/kommunikasjonslinja ved Hjalmar Johansen vgs
Åpne

Der kokken lager sunn mat og elevene elsker det. På Klosterskogen har de fått det til sier prosjektleder Jorunn Borge Westhrin i Telemarks fylkeskommune.

«Liker ikke fisk»

Hjalmar Johansen videregående skole/avdeling Klosterskogen har vært en av ni kantiner i Telemark, for det nasjonale kantineprosjektet for sunn mat i skolekantina. Utgangspunktet var at «alle sier at ungdom ikke liker fisk». Den oppleste sannhet var at lager man sunn mat i skolekantina rømmer elevene til nærmeste gatekjøkken eller bensinstasjon for å kjøpe fastfood.

Sunne wraps og fiskeburgere

Men etter evalueringa av pilotprosjektet viser dette seg ikke å stemme. En masteroppgave sammenligner Klosterskogens sunne kantine med en annen sin vanlige kantine. Oppgaven viser at når kokken serverer wraps, fiskeburgere og annen sunn god mat, så er det så godt og trendy matretter at elevene velger å kjøpe dette. Faktisk så godt at eleven går fra en annen kantine og til Klosterskogen for å få sunn og god mat.

Konkurransen med bensinstasjoner som alle sliter med omtaler kokken Darwin slik:
- Elevene skal ha brus. Det har ikke vi. Vi har ikke bensin heller. Så ler de. Så greit er det liksom. Hadde vi hatt bensin på utsiden hadde vi hatt pølser, skillingsboller og alt mulig. Men det har vi ikke. Dette skjønner de.

Fylkestinget vil ha sunne kantiner

Sunne kantiner er både skoleeiers og den enkelte skoles ansvar, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen.
- Alle de videregående skolene i Telemark skal ha sunne kantiner i løpet av en tre års periode. Dette innebærer at de følger nasjonale retningslinjer for skolemåltidet, dvs ingen sukkerholdig mat og drikke. Vedtaket i siste fylkesting var tydelig på at fylkeskommunen tar et større ansvar for mer enn sunne skolekantiner, sier fylkesordføreren.

Fiskeburger-Kantinesprell

Foto: Malene Vågset Møller/Hjalmar Johansen vgs
Åpne