Hvis klær kunne fortelle

Av: Pål Horsle / Publisert: 14.01.2014 / Oppdatert: 13.08.2015
Hvis klær kan fortelle
Foto: Pål Horsle
Åpne

- Hvis klær kunne fortelle, er en sterk utstilling vi nå åpner på fylkeshuset. Vi har ikke lov til å lukke øynene og se bort. Vi har alle et ansvar. Også fylkeskommunen, sa fylkesordfører Terje Riis-Johansen ved åpningen.

Helheten i folkehelsen

Fylkesordføreren har både i nyttårstalen og i siste årstale til Fylkestinget poengtert at helheten i folkehelse og undervisning henger sammen med redusert frafall, bedre skolehelsetjeneste og kvalitet i undervisningen.

- Vi kan se resultatene av en dårlig oppvekst i frafall fra videregående opplæring. Derfor er vi glade for å ha en utrettelig forkjemper for alle disse redde små i leder av Alternativ til vold i Telemark, Øivind Aschjem. Han er en anerkjent og høyt respektert ildsjel for vold i nære relasjoner, sa Riis-Johansen.

Vold og overgrep

«Hvis klær kunne fortelle» er en vandreutstilling. De spesielle utstillingene viser klær som har tilhørt barn som har vært utsatt for vold og overgrep. Det er klærne som forteller historiene. Øivind Aschjem, initiativtager til nettstedet www.reddesmå.no har satt sammen utstillingene og sørger for at de er på en kontinuerlig turne rundt i landet.

- På vegne av barnet som engang gikk i de røde skoene, jenta med den lille kjolen som aldri rakk å bli voksen og alle de andre barna, takker jeg for at de kan fortelle sine historier om underlegenhet, frykt, håp og ikke minst lengsel, sa Aschjem.

Ubehagelig

Her henger det over 20 klesplagg brukt av barn som har vært utsatt for vold og overgrep. Ved siden av klesplaggene henger det skilt med historier fortalt av en liten lue eller en hettegenser. Det er gripende dokumentasjon om hva små barn kan utsettes for og veldig, veldig ubehagelig å ta inn over seg. De sterke historiene disse klærne forteller oss viser at vi ikke kan snu oss vekk.

- Si til noen at jeg er her er utstillingens bærende budskap og innhold i alle historiene bak gjenstandene, sa Aschjem.

Fylkeskommunen er i uke 3 vertskap for utstillingene i foajeen på fylkeshuset.