Gleder seg til premiere

Av: Karin Rø / Publisert: 19.11.2014 / Oppdatert: 19.11.2014
Vemork opplyst vinterstid på Rjukan
Kraftstasjonen Vemork er selve ikonet på tungtvannssabotasjen.
Foto: Ian Brodie
Åpne

- Historien om Heltene fra Telemark har vært en del av vår identitet i over 70 år. Det var derfor naturlig for oss å legge til rette for Filmkameratene AS og deres samarbeidspartnere, slik at de kunne gjøre opptakene i Tinn, hvor det faktisk hendte, sier fylkesrådmann i Telemark, Evy-Anni Evensen.

- Engasjert og profesjonell gjeng

TV-serien viser at det som skjedde i områdene rundt Rjukan var en del av et spill som store deler av verden var engasjert i, og at enkeltpersoner stod overfor store moralske valg.

Det er et grundig og omfattende arbeid som er utført og som viser Filmkameratenes seriøsitet.

-Vi levde med filmteamet rundt oss i mange uker sist vinter. En flott, engasjert og profesjonell gjeng som vi hadde et fantastisk samarbeide med. Mange innbyggere deltok som statister eller bidro på annen måte, så denne TV-serien gleder vi oss veldig til å se, sier Steinar Bergsland, ordfører i Tinn kommune, som selvsagt håper filmen bidrar til å øke interessen for å besøke Rjukan-området og Telemark.

Ikon på tungtvannssabotasjen

Vemork er selve ikonet på tungtvannssabotasjen. Kraftstasjonen ruver majestetisk i fjellsiden og er fortsatt i drift med kraftproduksjon inne i fjellet.

Selve bygningen rommer Norsk Industriarbeidermuseum som blant annet har en ny krigsutstilling om Heltene fra Telemark, samt viser en dokumentar med de lokale heltene fra krigen.

Norsk Industriarbeidermuseum er åpent hele året. 

Fra filmen «Kampen om Tungtvannet» fra 1948

Foto: «Kampen om Tungtvannet» fra 1948
Åpne