Bakveien til verdifull erfaring

Av: Kalle Seip / Publisert: 31.10.2014 / Oppdatert: 21.03.2018
Fra venstre : Jan Inge Galtung Nilsen og Ole Magnus Kulbeck
Både den nyutdannede siviløkonomen Ole Magnus Kulbeck og daglig leder ved Evry, Erling Hoftun, mener de har vunnet mye ved sin tilknytning til Trainee Telemark.
Foto: Kalle Seip
Åpne

- Som ansatt i Trainee Telemark får jeg prøvd meg i et kort tidsrom i tre ulike bedrifter. Den erfaringen jeg får, gir meg en kjempefordel, mener Ole Magnus Kulbeck.

Trainee Telemark er et regionalt trainee-program, et samarbeidsprosjekt mellom virksomheter i regionen, støttet av blant annet Telemark fylkeskommune.

- Vi får prøvd ut aktuelle kandidater uten å binde oss til mer enn seks måneder. Det er lav risiko, hevder Erling Hoftun, daglig leder i IT-selskapet Evry Grenland.

- Virkemiddel for utvikling

Hoftun er overbevist om at en trainee-ordning er et viktig virkemiddel for å skape utvikling i regionen.

Han forteller at Evry var en pådriver i etableringsfasen av ordningen, blant annet fordi tall fra andre regioner med lengre erfaring viser at en stor andel traineer blir værende i regionen.

- Regionen trenger folk med høy kompetanse, sier han.

På dypt vann

Ole Magnus Kulbeck, siviløkonom med master fra handelshøgskolen i Bergen, er nå inne i sin andre seksmånedersperiode.  Den første tredjedel av trainee-perioden hadde han hos Evry.

- Jeg ble kastet ut på dypt vann i et prosjekt. Min kompetanse var basert på fem år med teori. Å få oppleve næringslivet i praksis var annerledes. Likevel følte jeg det trygt fordi jeg ble fulgt godt opp. Dessuten er jeg ikke så lettskremt.

Møtt motstand Kravet til kandidatene til trainee-ordningen er minimum en master. For bedriften skal ordningen være en gevinst og ikke en ressurskostnad.

- Vi får tilført fersk kompetanse samtidig som våre inngrodde holdninger blir utfordret. Et friskt, ungdommelig pust er nyttig, sier Hoftun.

Åpner dører

Trainee-ordningen har åpnet dører for Kulbeck og de andre traineene.

- Det er viktig at de får prøvd seg, sier Hoftun som ser en verdi i nettverksbygging både for han som bedriftsleder, og for kandidatene.

- Som medlemsbedrift blir vi også kjent med de andre i ordningen. Det gir oss personkunnskap som kan være nyttig i rekrutteringen framover, sier han.

Flere medlemmer

- At 14 bedrifter allerede har grepet muligheten for å trekke kloke hoder til Telemark, er svært positivt, mener daglig leder i Trainee Telemark, Jan Inge Galtung Nilsen.

Det er likevel ønskelig at antall medlemsbedrifter øker.

- For å få det volumet vi ønsker, trenger vi flere virksomheter med på spleiselaget. Vi vil gjerne ha et bredt utvalg både av ”lokomotiver” og mindre gründerbedrifter, sier han.

Attraktivt bosted

I dag er det seks unge nyutdannede traineer i virksomheter i Grenland. Hvert halvår vil nye kandidater være tilgjengelige for regionens virksomheter.

Galtung Nilsen forteller at en trainee skaffer seg verdifull erfaring ved å kunne se ulikheter og likheter mellom bedrifter. 

- En kandidat som har vært gjennom en 3 x 6 måneders engasjement i tre ulike virksomheter har vist tilpasningsdyktighet, har skaffet seg verdifull kompetanse og økt sin verdi på arbeidsmarkedet, hevder Nilsen, som også mener at ordningen bidrar til å vise fram Telemark som et attraktivt bosted for personer med høy kompetanse.