Satser på USA og Midtvesten

Av: Pål Horsle / Publisert: 12.06.2013 / Oppdatert: 12.06.2013
Fylkesordfører Terje Riis Johansen og guvernør Jack Dalrymple signerer avtalen
Guvernør Jack Dalrymple fra delstaten North Dakota (USA) og fylkesordfører Terje Riis-Johansen underskriver avtalen om næringsutveksling, kultur- og attraksjonsutvikling og utdanning. Partene i avtalen skal ha fortløpende kontakt og utveksle erfaringer.
Foto: Pål Horsle
Åpne

Telemark fikk celebert besøk fra Nord-Dakota 11. juni. Guvernøren i Nord Dakota kom til Skien etter møter i Oslo med den amerikanske ambassadøren, handelskammeret, Statoil og olje- og energiministeren. 

I samme møter deltok også representanter fra Skiens vennskapsby Minot.

Telemark som merkevare

– Si at du er norsk, bedre døråpner finnes ikke hos oss, sa guvernør Jack Dalrymple. 

Fylkesordfører Terje Riis Johansen repliserte med Telemark som internasjonal merkevare:

- Telemark is even an Olympic disciplin!  

Fylkestinget i Telemark har vedtatt at det skal utarbeides en strategi for samarbeid med Midtvesten i USA, hvor reiseliv, utdanning og næring skal prioriteres.

Strategien behandels i utvalg denne uken, og fylkestinget neste uke.

Stor lokal interesse

På en konferanse samme dag, var interessen stor for å innlede konkrete handlinger.

 – Jeg vil bistå med å støtte og kanalisere alle typer initiativ, sa Bjørn Richard Johansen fra First House som fulgte konferansen fra første benk. Frist House leder arbeidet med prosjektet «Invest in Telemark» som skal få mellom 300 og 500 nye arbeidsplasser til fylket.

Tilstede på konferansen var også representanter fra Innovasjon Telemark, Invest Telemark, Inflow Control AS, Yara, Statoil og InnovasjonNorgei Telemark. 

Welcome to Norsk Høstfest

Midtvesten er et typisk norsk område med norske aner og hvor mange nordmenn mottas med stor velvilje. Mange amerikanere ønsker å besøke Norge og finne tilbake til sine røtter.

For eksempel arrangeres Pure Norsk Høstfest i Minot i oktober med en åpningsseremoni verdig en OL-sammenligning – attpåtil med norske flagg og ski fra Telemark. Norsk kultur og tradisjon er viktig.

Les også: Overrasket student med stipend

Her ligger uoppdagede turismemuligheter for Telemark.  Nord-Dakota har meget store oljereserver og koplingen til fremtredende offshore- interesser kan skape uante muligheter.  Det er også viktige utdanningsinstitusjoner og høy kompetanse på områder som forskning og teknologi.