Oljemisjonæren

Av: Pål Horsle / Publisert: 03.12.2013 / Oppdatert: 28.02.2014
Kristin plattform
Kristin Plattform
Foto: Marit Holmedal Statoil
Åpne

Rogalandsfolket har i helgebilaget kunnet lese i Stavanger Aftenblad om fylkesordfører Terje Riis-Johansen sin jærbubakgrunn. Den tidligere ministeren gikk på landbruksskole på Øksnevad på Jæren på slutten av 80-tallet. 

Lykkes med «oljo» 

- Jeg tror telemarkingene kan lære av mentaliteten i Rogaland. Det er ikke tilfeldig at dere har lykkes med oljevirksomheten - og det skal vi lære av, sier fylkesordføreren til rogalendingene.
Fra 2008 til 2011 var Terje Riis-Johansen olje- og energiminister. I dag reiser han rundt og sprer det glade budskap om Telemarks framtid som oljefylke. Målet er å lokke petroleumsindustrien til Telemark, skriver Stavanger Aftenblad. 

Stolte industritradisjoner

- Kapasitet, svarer Riis-Johansen på hva Telemark kan bidra med. Ett av oljeindustriens problemer for tiden er jo at det ikke finnes kapasitet til å gjøre alt arbeidet det er behov for. Vi har ledig industrikapasitet og kan bidra til å løse problemet. Dessuten er jo telemarkingen vant til å jobbe, sier den tidligere statsråden.

For selv om Telemark er relativt uprøvd som oljefylke, har fylket lange og stolte industritradisjoner. Noen vil faktisk hevde at den moderne norske industriutviklingen startet nettopp der. Allerede fra midten av 1600-tallet ble vannkraft brukt i industrivirksomhet som jernverk, teglverk og gruvedrift.

Norsk Hydro

Det var også i Telemark at industrigiganten Norsk Hydro hadde sin første produksjon tidlig på 1900-tallet. Den dag i dag arbeider om lag 2500 på Herøya Industripark i Porsgrunn, som er eid av Hydro.