Notodden vgs feiret 100 år

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 20.09.2013 / Oppdatert: 20.09.2013
Fra venstre: russepresident Jørn Schia, rektor Tomm Svarstad og elev Runa Berget Hedegart.
Fra venstre: russepresident Jørn Schia, rektor Tomm Svarstad og elev Runa Berget Hedegart.
Foto: Kjersti Wendelborg
Åpne

Torsdag 19. september ble jubileet markert med fest og underholdning for elever, lærere, ansatte, pensjonister ved Notodden videregående skole - på både dagtid og kveldstid.

Musikk og underholdning

Etter lunsj ute i det fri var det duket for en to timer lang forestilling i gymsalen, med taler, musikk og underholdning.

Lærerne bød også på seg selv: et eget lærerband stod på scenen til stod glede for elever og ansatte.

Se bilder fra feiringa her

Byen Notodden feirer 100 år, og rektor takket også kommunen for samarbeid og støtte i perioden.

Offentlig privat middelskole

Det var i 1913 at Notodden fikk en offentlig middelskole, etter at denne hadde vært privat i noen år.

- Det regner vi som oppstarten for dagens videregående skole. Den gangen var det nok særlig middelklassefamilier og borgerskap som følte behov for dette skoletilbudet, men tildelte friplasser viser at også barn fra arbeiderfamilier fikk plass ved skolen, forteller Svarstad.

Skolen fikk navnet Notodden kommunal højere almenskole.

Elever og ansatte samlet ute i anledning 100-åsjubileet av Notodden videregående skole.

Foto: Kjersti Wendelborg
Åpne

Milepæl

Utviklingen i de 100 årene som ligger imellom, involverer etablering av gymnas i 1921, fortalte rektor i sin tale til ansatte og pensjonister.

- En viktig milepæl i skolens historie var da lærere og elever endelig kunne flytte inn i eget nytt bygg på Sætre i 1956. Byggetrinn 2 stod ferdig i 1959 og Sætremoen utviklet seg etterhvert til et skolesenter med handelskole, yrkesskole, ungdomsskole og lærerhøgskole.

- En annen milepæl var i 1964 da kommunene Notodden, Gransherad og Heddal ble slått sammen til en kommune, og samtidig overtok fylkeskommunen det formelle ansvaret for yrkesskoler og gymnas.

To skoler ble til en

I 1992 flyttet daværende Tinnes videregående skole inn i nytt bygg i Storgata, og i 1994 ble daværende Notodden videregående skole samlokalisert i nyoppussede og renoverte fabrikklokaler på Tinfos. Fire år senere vedtok fylkesskolestyret å slå de to skolene sammen administrativt, med virkning fra 1. august 1999.

I fjor ble skolen samlokalisert ved Heddalsvatnet.

Notodden videregående skole har i dag rundt 550 elevplasser og 100 ansatte. Det er en kombinert videregående skole med utdanningsprogrammer for studiespesialisering, helse-og oppvekstfag, elektrofag, service og samferdsel og teknikk og industrielle produksjon. I tillegg er det landslinje for yrkessjåførutdanning og kursavdelingen Notodden Ressurssenter.

Skolen gir nå også ut en jubileumsbok som har fått tittelen «Byens framtid er dens skole».