Lærerik uke for realfagselever

Av: Eva Susanne Drugg / Publisert: 17.09.2013 / Oppdatert: 17.09.2013
Mølen har også sine interessante geologiske hemmeligheter. I godt vær var dette en opplevelse for mange.
Foto: Torgeir Selle
Åpne

Prosjektet SMIL(E) arrangerte campen fra 9. til 13. september. SMIL(E) har som mål å styrke realfagsundervisningen.

Tredje gang

Denne gangen var det Telemarks unike geologi kombinert med fysikk som var temaet.

- Dette er tredje gang vi hadde science camp for elever. De to andre har vært i Halmstad, Sverige med fokus på vann, og i Bjerringbro, Danmark med livet i rommet, forteller prosjektleder i Teleamrk fylkeskommune, Torgeir Selle.

Et viktig mål med prosjektet er også å bidra til større forståelse av språk og kultur mellom landene.

Elevene som deltok fra Norge og Telemark var fra Porsgrunn, Skien og Notodden videregående skoler.

Våt og lærerik dag

Elevene ankom mandag, og torsdag bar det ut på Rognstranda for en gjennomgang av geologien der. De fikk utdelt oppgaver som skulle jobbes med gjennom hele campen.

Selv om denne dagen var en våt dag, så fikk elevene stort utbytte av dagen før vi måtte trekke inn på Bamble videregående, forteller Selle.

Kåre Høyer fra Skien videregående skole var geologiguide, og elevene fikk med seg mye av den unike geologiske historien der. Fysikk var det Tom Jarle Christiansen fra Bamble videregående som tok seg av.

Engasjert gjennomgang av geologien ved Kåre Høyer.

Foto: Torgeir Selle
Åpne

Ekskursjon til steinbrudd

Onsdag var det ekskursjon til et Larvikittbrudd i Tvedalen med presentasjon av utvinningsprosesser og markeder.

- Det var interessant å se bruddet, råsteinene og til slutt det ferdig behandlede produktet kombinert med kunnskap om hvordan ulike krefter og bergarter har dannet grunnlaget for denne industrien, forteller  Torgeir Selle fra SMIL(E).

Etter dette tok deltakerne turen til Nevlunghavn og gikk via Mølen til Helgeroa med mange stopp for å se på bergarter, formasjoner og jobbe videre med oppgavene. Retur fra Helgeroa med båt.

Kartla havbunn

Torsdag var det nok en gang ut i skjærgården med Skjæløy II. Målet med dagen var å kartlegge havbunnen med ekkolodd for å se at formasjonene på land også fortsetter ned i havet.

I tillegg er det også her mange unike formasjoner og bevis på kreftene som har påvirket landet vårt gjennom mange tusen år.

Etter denne turen ble gruppeoppgavene laget ferdig og presentert i plenum.

Imponert over elevene

- En kan ikke annet enn å bli svært imponert over det elevene la fram basert på det de hadde opplevd, studie av ulike kilder på internett og kyndig veiledning fra våre flotte lærere, sier Selle.

Arrangementet ga tydeligvis en inspirasjon i hverdagen.

- Det blir mye artigere å komme tilbake til skolen etter dette, sa en av elevene.

Lærere fikk en ny tilhengerskare fra de andre landene på grunn av sine brennende engasjement for både egne fag, og ikke minst for å gi elever ny kunnskap.

- Vi håper å kunne fortsette arbeidet på tvers av landene senere, selv om SMIL(E) avsluttes til nyttår. Det å kunne utvikle samarbeid om læringsarenaer, nytenkning innen formidling av fag og ikke minst gjøre undervisningen spennende er nyttig for å øke kunnskapsnivået og dermed gi et bidrag til å styrke fokuset på realfag og teknikk hos våre elever, sier Torgeir Selle.