Fisk i alle fag

/ Publisert: 31.01.2013 / Oppdatert: 28.02.2013
Norske og danske elever samlet på kjøkkenet på Hjalmar Johansen for å lage fiskesuppe.
Fiskeuke på Hjalmar Johansen vgs
Foto: Anne Stine Midtgarden
Åpne

Fisk er blant de beste råvarer Norge kan by på. Derfor er det helt naturlig å invitere elever og lærere fra andre land for å lære mer om dette flotte råstoffet. Denne uka har skolen besøk av ni danske elever og en lærer, alle fra skolen Teknisk Skole Silkeborg

De norske og danske elevene har blant annet prøvd seg på Marit Bjørgens fiskesuppe. I den skal det være både hvit og rød fisk. Først skal fisken vaskes og renses, og deretter fileteres. Da kreves det god teknikk og gode kniver om resultatet skal bli bra. 

Elevene har forberedt besøket og fiskeuka i lang tid, og de er derfor trygge i rollen som veiledere og har mye å lære bort til de danske gjestene. Til våren får seks av elevene fra Hjalmar Johansen videregående dra til skolen i Danmark for å lære.

Tverrfaglig fiskeprosjekt

Fiskeuka er også valgt som et prøveprosjekt i FYR (fellesfag - yrkesretting - relevans) der målet er å utvikle gode tverrfaglige undervisningsopplegg. Det har dermed vært jobbing med fisk i alle fag. Ved å trekke programfagene inn i fellesfag som norsk og matematikk, er håpet at fagene oppleves nyttige og derfor motiverer for videre innsats.

Elevene må for eksempel være trygge i matematikk for å beregne svinn fra fisk, og i norskfaget har elevene teoretiske foredrag om fisk for hverandre.

- Det har vært en svært positiv utvikling hos elevene på kort tid, forteller lærerne. 

En annen hyggelig side ved prosjektet er at elever og ansatte blir kjent med hverandre på en ny måte.

Lyst til å prøve Marit Bjørgens fiskegryte? Oppskrift her.