Vakreste vei i 2012

Av: Tania Ripoll / Publisert: 27.08.2012 / Oppdatert: 03.06.2013
Biler kjører gjennom Borgestadalléen, fylkesvei 32 mellom Porsgrunn og Skien
Borgestadalléen
Foto: Dag Jenssen
Åpne

Så er det offisielt, det som Grenlands befolkning har visst i over 90 år: Borgestadalléen er en av landets aller flotteste veger.

I dag fikk Borgestadalléen Vakre Vegers Pris for 2012, "som det veganlegget som skiller seg best ut med drift og vedlikehold for å sikre dets gode estetiske kvaliteter".

Borgestadalléen er den 450 meter lange alléen av bøk, eik og hestekastanje på fylkesveg 32 mellom Porsgrunn og Skien. Alléen delte prisen med Bybanen i Bergen.

En storslagen opplevelse

Juryen sier i sin begrunnelse at "den kontinuerlige skjøtselen av Borgestadalleen gjennom 90 år gjør at den nå framstår som både et verdifullt kulturminne og et monumentalt landskapselement. Alleen er i dag en storslagen opplevelse for de vegfarende."

- Framtidsrettet planlegging og en systematisk skjøtsel basert på faglig dokumentasjon har gitt et godt resultat. Dette er verdifull erfaring som bør brukes ved opparbeidelse av nye og bevaring av eksisterende alléer, sa juryformann Terje Nilssen.

Prisen delt ut i Skien rådhus mandag, med vegdirektør Terje Moe Gustavsen, riksantikvar Jørn Holme, Skiensordfører Hedda Foss Five og fylkesordfører Terje Riis-Johansen til stede. Det var Tove Haugland, virksomhetsleder for Drift og anlegg, som tok imot prisen på vegne av Skien kommune.

Fredet siden 1985

Borgestadalléen ble fredet av Miljøverndepartementet i 1985. Alléen ble opprinnelig plantet av Gunnar Knudsen i 1920, og består av 150 trær. "Både når det gjelder sammenhengende lengde på trerekkene og trærnes individuelle tilstand og utvikling er den enestående i landssammenheng," sa Riksantikvaren i sitt fredningsforslag.

Eierne på Borgestad gård har skjøttet alléen gjennom størstedelen av dens levetid. Det er nå Skien kommune som skjøtter alléen.